Guvernul italian a alocat 100 milioane de euro pentru a ajuta firmele de construcţii care lucrează la proiecte publice să facă faţă recentei creşteri a costurilor materiilor prime, potrivit unui document oficial consultat de Reuters, scrie Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Relansarea economică puternică după pandemia de COVID-19 a creat probleme în aprovizionarea cu anumite materiale de construcţii şi a generat îngrijorări cu privire la inflaţie. În China, cel mai mare producător mondial de oţel, preţurile la oţel au atins un nivel record la mijlocul lunii mai, stimulate de cererea internă şi de peste hotare, precum şi de achiziţiile speculative.

Comitetul pentru buget din camera inferioară a parlamentului italian a aprobat joi schema guvernamentală, ca un amendament la un decret guvernamental mai amplu. Camera Deputaţilor urmează să aprobe şi ea, săptămâna următoare, decretul guvernamental cu modificările propuse. Actul legislativ urmează să fie aprobat şi de Senatul italian până la finele acestei luni.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Potrivit schemei propuse, firmele de construcţii vor fi eligibile să primească despăgubiri dacă preţul la cele mai importante materiale de construcţii a crescut cu mai mult de 8% în prima jumătate a acestui an. În schimb, aceleaşi firme vor trebui să returneze bani administraţiilor publice dacă preţurile la materialele de construcţii vor scădea cu mai mult de 8%.

Măsurile decise de autorităţile italiene se aplică la licitaţiile publice iar despăgubirile trebuie finanţate, în principal, de fondurile de rezervă puse deoparte de autorităţile centrale şi locale pentru licitaţii. Cu toate acestea, parlamentul italian a autorizat guvernul de la Roma să cheltuie până la 100 milioane de euro pentru a acoperi costurile cu despăgubirile, dacă resursele bugetare alocate deja se vor dovedi insuficiente.

Luna trecută, guvernul de la Roma a alocat de asemenea un miliard de euro pentru a încerca să diminueze impactul scumpirii materiilor prime asupra facturilor la electricitate.