Italia lansează un fond de 40 de miliarde de euro pentru companiile afectate de pandemie

Foto: Premierul italian, Mario Draghi / Foto: Comisia Europeană

Italia, a treia economie a zonei euro, a lansat un fond în valoare de 40 de miliarde de euro, pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19) să-şi majoreze capitalul şi să-şi întărească bilanţul, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.

Aşa numitul “Patrimonio Rilancio” este un vehicul investiţional (SPV) care va fi finanţat de Trezorerie prin emiterea unor bonduri suverane specifice şi va fi gestionat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

CDP, cu o vechime de 170 de ani, îşi sporeşte rolul activ în economia italiană, încercând să păstreze activele naţionale strategice în mâinile naţionale şi atenuând pagubele provocate de impactul pandemiei.

Aproximativ 100 de companii italiene şi-au exprimat deja interesul în “Patrimonio Rilancio”, care a fost înfiinţat oficial miercuri, la adunarea acţionarilor CDP, susţin sursele. Companiile, majoritatea nelistate, operează în industria ospitalităţii, a produselor textile, în sectorul agroalimentar, construcţii, infrastructură, modă şi componente auto.

Profitând de abordarea mai flexibilă a UE privind ajutoarele de stat, fondul va investi în următorii 12 ani în companii non-financiare italiene cu venituri de peste 50 milioane de euro. Planul permite CDP să ajute companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare severe, prin injecţii de capital şi transformarea în acţiuni a bondurilor convertibile.

Pentru a sprijini financiar CDP, Trezoreria va emite până la finalul lui 2022 în câteva tranşe bonduri suverane de până la 44 de miliarde de euro, ceea ce va majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB, care deja a atins 155,6% anul trecut, un record pentru Italia după război.

Premierul italian, Mario Draghi / Sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.