Janet Yellen cere UE să reconsidere proiectul taxei digitale, prevăzută a finanța Planul european de relansare

Janet Yellen Trezoreria SUA

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut duminică Uniunii Europene să reconsidere proiectul taxei digitale, afirmând că acest gen de impozit instaurat de mai multe țări europene este considerat “discriminatoriu față de companiile americane”, transmite AFP, citată de publicația boursorama.com.

Acordul privind impozitarea multinaționalelor încheiat în 1 iulie sub egida OCDE și aprobat sâmbătă de G20 “invită statele să accepte să renunțe la taxele digitale existente pe care Statele Unite le consideră discrimintorii și să renunțe să instaureze măsuri similare pe viitor”, a declarat ea.

“Revine deci Comisiei Europene și membrilor Uniunii Europene să decidă calea de urmat”, a spus ea, în marja reuniunii G20 de la Veneția.

“Aceste țări au acceptat să evite introducerea în viitor și să renunțe la taxele care sunt considerate discriminatorii față de companiile americane”, a subliniat ea.

Janet Yellen se va deplasa luni la Bruxelles pentru a asista la reuniunea miniștrilor de Finanțe din Zona Euro, unde acest subiect va fi evocat.

Europenii vor să profite de această reuniune a Eurogrupului pentru a “asigura” Statele Unite asupra proiectului de taxare digitală pe care UE vrea să-l pună în practică pentru a finanța planul de relansare al Uniunii, afirma marți ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

“Vom avea ocazia să evocăm acest subiect cu ea, să o asigurăm, să ținem cont de preocupările americanilor și să venim cu precizările necesare”, a afirmat acesta.

Pentru finanțarea planului european de relansare de 750 de miliarde de euro, europenii au în vedere mai multe noi surse, printre și taxa pe sectorul digital.

Washington nu vede cu ochi buni acest proiect, apreciind că este discriminatoriu față de giganții americani precum Amazon, Google sau Facebook și reprezintă un risc de a conduce la eșecul negocierilor în curs asupra fiscalității multinaționalelor.

La sfârșitul lui iunie, Statele Unite au cerut mai multor țări europene să amâne proiectul de taxare digitală, în cadrul unui demers diplomatic discret.

Acest proiect european ar putea “deraia complet” negocierile în curs asupra reformei fiscale, a avertizat Washington.

Ca și Spania și Italia, Franța a instaurat o taxă digitală, dar s-a angajat să o suprime după ce se ajunge la un acord privind impozitarea multinaționalelor.

La Bruxelles, Janet Yellen inteționează de asemenea să profite de ocazie pentru a explica statelor europene care nu s-au alăturat acordului „de ce noi considerăm că este în interesul lumii și în interesul lor să se alăture acestui acord”.

Trei țări din UE – Irlanda, Ungaria și Estonia – nu au aderat la acordul OCDE semnat de 132 de națiuni.

“În anumite cazuri, există probleme tehnice foarte specifice pe care este posibil să le rezolvăm, și acolo unde este posibil știu că vom lucra cu toții în acest sens în următoarele luni pentru a aduce la bord aceste țări”, a promis Yellen.

Trezoreria SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *