Japonia anunță un plan masiv de relansare de 430 miliarde euro

Templu Japonia pixabay.com

Premierul japonez a anunțat un nou plan de relansare de 56.000 de miliarde de yeni care conține, printre altele, un bonus pentru tineri și ajutoare financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, potrivit BFM TV.

Noul premier Fumio Kishida a anunțat vineri un plan masiv de relansare de 56.000 de miliarde de yeni (430 miliarde euro) pentru a susține relansarea celei de-a treia economii mondiale.

Măsura cea mai spectaculoasă constă într-o primă individuală de 100.000 yeni (circa 770 euro) pentru tinerii de 18 ani și persoanele în situații precare. Eficiența acestei măsuri, care vizează susținerea consumului, este incertă. În 2020, guvernul nipon a acordat o primă de 100.000 de yeni tuturor locuitorilor țării, dar aceștia au preferat mai degrabă să economisească banii.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Guvernul prevede de asemenea să lanseze de la începutul lui 2022 un program de subvenții pentru turismul intern, suspendat de la sfârșitul lui 2020 din cauza reapariției pandemiei de Covid-19. Acest plan ar urma să susțină consumul și sectorul hoteluri-restaurante, puternic afectate în pandemiei. Sunt prevăzute de asemenea ajutoare financiare pentru IMM-uri.

Ajuns la putere în octombrie, premierul Fumio Kishida (PLD, dreapta conservatoare) a făcut din relansarea economică una dintre marile sale priorități. Acuzând impactul variantei Delta și penuria mondială de materii prime, PIB-ul Japoniei a căzut în trimestrul trei (-0,8% în raport cu trimestrul doi), potrivit cifrelor preliminarii.

În trimestrul patru este însă așteptată o relansare, sub efectul ameliorării situației sanitare, pe fondul creșterii ratei de vaccinare: peste 75% din populație a primit de acum două doze de vaccin.

În ciuda unei datorii publice extrem de ridicate (peste 250% din PIB), guvernul nu ar trebui să se confrunte cu probleme în finanțarea planului de relansare.

Votarea planului în parlament ar trebui de asemenea să fie o formalitate, având în vedere majoritatea zdrobitoare de care dispune coaliția la putere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: