Japonia e interesată în România de în mai multe proiecte din domeniul energiei și al infrastructurii feroviare și rutiere. Printre acestea, se numără centrale nucleare mici și de infrastuctura de transport.
Primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița, a anunțat în primăvară ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Finanțarea va fi făcută prin intermediul Băncii Japoneze de Cooperare Internațională.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu președintele Consiliului Director al Băncii Japoneze de Cooperare Internațională, Tadashi Maeda.
“Salutăm interesul manifestat de JBIC, una dintre cele mai importante bănci japoneze, pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi. Atât energia eoliană, cât și cea obținută prin hidrogen reprezintă soluții, alături de reactoarele modulare de mici dimensiuni, pe care le putem accesa împreună cu partenerii niponi. Pe de altă parte, proiecte precum podul de la Brăila, calea ferată Pașcani-Chișinău sau realizarea magistralei de metrou M6 pot consolida dezvoltarea economică a României și a regiunii. Prezența acestei bănci japoneze în țara noastră confirmă profilul atractiv al României ca destinație de investiții, inclusiv pentru companiile nipone”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
O atenție specială a fost acordată dezvoltării potențialului generat în sectorul IT, în acest sens fiind menționate oportunitățile oferite de înfiinţarea unui fond de investiții pentru start-up-uri, la care să aibă acces specialiștii români și companiile din țară.