Japonia ia în considerare pentru prima dată să elibereze petrol din rezervele sale strategice pentru a reduce creşterea preţului

Redacția nov. 21, 2021 0 comentarii
pexels-pixabay-petrol

Japonia ia în considerare pentru prima dată să elibereze petrol din rezervele sale strategice pentru a reduce creşterea preţului acestuia, a informat sâmbătă agenţia de presă Kyodo, în timp ce prim-ministrul Fumio Kishida şi-a exprimat disponibilitatea de a contracara cotaţiile mari ale ţiţeiului la solicitarea Statelor Unite, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Cu toate acestea, Japonia ar putea avea probleme să justifice o astfel de măsură, deoarece, în conformitate cu propriile legi, ţara poate folosi din rezerve doar în cazul constrângerilor de aprovizionare sau dezastrelor naturale, dar nu pentru a scădea preţurile.

Administraţia americană a preşedintelui Joe Biden, care se confruntă cu scăderea cotelor de aprobare din partea populaţiei şi cu preţuri mai mari la benzină, a presat unele dintre cele mai mari economii ale lumii să ia în considerare eliberarea de petrolul din rezervele lor strategice pentru a reduce preţurile ridicate la energie.

Cererile includ o solicitare adresată pentru prima dată Chinei să ia în considerare furnizarea de ţiţei din rezervele strategice.

”Luăm în considerare ceea ce putem face din punct de vedere legal, pornind de la premiza că Japonia se va coordona cu Statele Unite şi alte ţări în cauză. Vrem să tragem o concluzie după ce luăm în considerare în detaliu situaţia cu care se confruntă fiecare ţară şi ce poate face Japonia”, a spus Kishida reporterilor.

Japonia a folosit în trecut rezervele de petrol pentru a face faţă consecinţelor războiului din Golf de la începutul anilor 1990 şi cutremurului şi tsunami-ului mortal din 2011.

Secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat joi că Tokyo urmăreşte îndeaproape impactul creşterii preţului petrolului asupra celei de-a treia mare economie din lume.

Japonia, săracă în resurse, primeşte marea majoritate a petrolului necesar din Orientul Mijlociu.  Creşterea recentă a preţurilor petrolului şi slăbirea yenului duc la creşterea costului importurilor, dând o lovitură dublă unei naţiuni dependente de comerţ.

Guvernul lui Kishida a dezvăluit vineri un plan de stimulare record, de 490 de miliarde de dolari, care include măsuri pentru a contracara creşterea preşului petrolului. Guvernul intenţionează să subvenţioneze rafinăriile de petrol în speranţa de a limita preţurile angro la benzină şi carburanţi şi pentru a atenua impactul pentru populaţie şi firme.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.