Joe Biden propune un proiect care să concureze Noul Drum al Mătăsii finanțat de China

Joe Biden si Barack Obama

Statele Unite vor să concureze cu China și să creeze o inițiativă comparabilă cu marile proiecte finanțate de Beijing în cadrul „Noului Drum al Mătăsii”, a afirmat președintele american Joe Biden, citat de ziarul francez Le Figaro.

Inițiativa a fost evocată vineri într-o conversație telefonică cu premierul Boris Johnson, a precizat Joe Biden.

„Am discutat despre China și despre competiția în care s-a angajat cu noile drumuri ale mătăsii”, a afirmat el. „I-am sugerat să avem, în mare parte, o inițiativă similară din partea statelor democratice pentru a ajuta populațiile din lume care au nevoie de ajutor”, a explicat președintele american.

Londra nu a menționat această inițiativă în comunicatul publicat în urma discuției telefonice, evocând în schimb o „acțiune semnificativă” pentru a impune sancțiuni împotriva celor care „încalcă drepturile omului” în ceea ce privește musulmanii uiguri din provincia Xinjiang.

Potrivit studiilor publicate de institute americane și australiene, respinse de Beijing, cel puțin un milion de uiguri sunt internați în „lagăre” în Xinjiang, iar unii dintre ei sunt obligați să muncească pe câmpurile de bumbac. Washingtonul a apreciat că represiunea împotriva acestei minorități musulmane constituie un „genocid”.

Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada și Satele Unite au impus sancțiuni coordonate împotriva mai multor responsabili politici și economici din această regiune din nord-vestul Chinei. Beijingul, care denunță o ingerință în afacerile interne, a replicat prin sancțiuni împotriva unor persoane publice britanice și europene.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.