Josep Borrell: UE a plătit Rusiei 35 de miliarde de euro pe gaz și doar un miliard de euro către Ucraina pentru arme, de la începutul războiului

Josep Borrell Sursa foto: consilium.europa.eu

Uniunea Europeană a trimis Rusiei 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de când a invadat Ucraina, în comparație cu armele în valoare de mai puțin de 1 miliard de euro trimise către Ucraina, a declarat luni șeful Afacerilor Externe al blocului, Josep Borrell.

„Am dat Ucrainei 1 miliard de euro”, a spus spaniolul europarlamentarilor. „Ar putea părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă. De la începutul războiului, i-am dat 35 de miliarde de euro, comparativ cu 1 miliard de euro pe care i-am dat Ucrainei în arme”, a afirmat Borrell.

Declarația lui a venit în contextul în care UE este așteptată să interzică importul de cărbune rusesc, dar fără a se atinge momentan de gaze și petrol.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Borrell a afirmat că UE trebuie să meargă mai departe pentru a elimina dependența de Moscova în materie de combustibilii fosili. Kievul a cerut Europei să impună un embargo complet asupra exporturilor rusești de hidrocarburi, dar Germania s-a opus blocării transporturilor de gaze și petrol.

O interdicție a UE asupra importurilor de cărbune din Rusia ar costa țara aproximativ 4 miliarde de euro, iar criticii susțin că măsura nu este suficientă pentru a „înfometa” mașina de război a lui Vladimir Putin.

Blocul european a renunțat deja la neutralitate militară pentru a promite cel puțin 500 de milioane de euro drept ajutoare militare Kievului, ceea ce a fost o premieră pentru Bruxelles ca reacție la un conflict internațional.

Vorbind în Parlamentul European de la Strasbourg, Borrell a spus că cele 27 de state membre ale sale trebuie să meargă mai departe și să ofere mai multe arme și asistență Ucrainei.

„Trebuie să continuăm să înarmam Ucraina”, a spus el. „Avem nevoie de mai puține aplauze și de mai multă asistență. Vrem să spunem mai puțin că domnul Zelensky este un erou și să dăm mai multe arme. Asta se așteaptă ucrainenii și asta facem”, a precizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: