Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României: Prețul materiei prime va crește semnificativ, lucru care ar putea duce la o majorare a prețurilor la bere

bere-e1612183039666 Foto: Pexels.com

Anul 2022 este unul plin de provocări pentru piața berii din România, în primul rând din cauza pandemiei, care încă nu a trecut, precum și a războiului din Ucraina, a declarat Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României (ABR), pentru Economedia. Este vorba despre două mari piețe agricole Rusia și Ungaria a căror producție va fi limitată, oprită sau poate chiar supusă unui embargo în cazul Rusiei. Acest lucru nu face decât să crească prețul la materii prime. Astfel, această creștere a prețurilor la materii prime poate atinge 20-35%, creștere care se va manifesta poate și mai acut în a două parte a anului.

„Vorbim de o creștere semnificativă a prețului la materii prime, de 2 cifre. 20-35% și aceasta se va manifesta poate și mai acut în a doua parte a anului. Există posibilitatea ca toate aceste lucruri să meargă în lanț și să ducă la o creștere a prețurilor la bere. Fiecare producător va gestiona prețul. Ne putem aștepta la majorări de costuri cum vedem deja la alte produse”, precizează Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României .

Aceasta spune că totuși România nu produce suficiente materii prime pentru bere în comparație cu cererea. Astfel, 50% din totalul materiei prime pe care producătorii de bere îl folosesc provine din import.

„Importul urmează totuși să fie supus unor evoluții de preț. Deja creșterile la materii prime se înregistrează încă de pe acum și pe măsură ce ne îndreptăm spre jumătatea anului efectele se vor resimți. Vor interveni și presiuni legate de costul creșterii cheltuielilor la energie care se răsfrânge asupra tuturor operatorilor și întregului sector de producție, implicit asupra industriei berii”, precizează reprezentantul ABR.

Industria berii ar putea fi afectată de scăderea de cumpărare a românilor

Scăderea consumul este o direcție anticipată odată cu creșterea tuturor cheltuielilor pe care le resimțim pe plan personal, spune Julia Leferman. Acest lucru ar putea însemna totuși o erodare a puterii de cumpărare și implicit se poate transfera către o reducere a consumului.

„Piața berii depinde de consum. Scăderea puterii de cumpărare poate fi un impediment pentru o evoluție pozitivă a pieței berii în anul acesta. Vedem un risc în ceea ce privește influența performanței și a volumului de bere consumat pe parcursul anului. Din punct de vedere al consumului suntem la începutul anului, iar de acum ne ducem către vârful de sezon și cele mai importante luni ale anului încep pentru industria noastră. Sperăm la o stabilitate a pieței și poate și la o ușoară tendință pozitivă”, a spus directorul general ABR.

Numărul producătorilor de bere a crescut ușor în 2021

Volumul pieței berii s-a menținut la nivelul anului anterior, înregistrând o scădere de -0.7% în volum, ceea ce înseamnă 16,6 milioane hl, potrivit datelor Asociației Berarii României.

Piața locală a berii continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2021, importurile au cunoscut o ușoară creștere de 0,5 milioane hl, atingând un total de 0,69 milioane hl. Exporturile au scăzut ușor, cu 0,04 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,49 milioane hl. Germania sau Cehia sunt printre țările în care România importă bere și Italia sau Spania printre țările de export.

De asemenea, numărul producătorilor de bere a crescut ușor anul trecut, la 93 de la 86 din 2020. Din totalul de 93 de producători de bere, 85 sunt microberării, iar restul sunt producători mari.

Chiar și în condițiile unei stagnări în volum a pieței, asociația spune că sectorul de bere continuă să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra economiei românești. Industria berii asigură la nivelul întregii țări, direct și indirect, un număr de aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, acoperă exclusiv din producția locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României. Sectorul berii contribuie la creșterea economică a României, prin angajamentul său pe termen lung de a investi la nivel local și de a consolida o industrie responsabilă.

Preferințele românilor în materie de bere

Berea lager a continuat să domine preferințele românilor și în 2021, cu o pondere de 93,6%, în ușoară scădere față de anul anterior. Mixurile de bere și berile aromate au înregistrat 3,8% din piață, iar berea fără alcool a deținut o pondere de 1,7%.

Ultimele două categorii au înregistrat cel mai mare salt anul trecut față de 2020, respectiv 21% în cazul mixurilor și 20% în cazul berii fără alcool. Specialitățile (berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roșie) dețin 0,9% din piață și sunt cele mai afectate de criza COVID-19. Categoria a marcat anul trecut o scădere puternică, de 43% față de anul anterior, continuând trendul descendent înregistrat anul anterior (-28%).

Eforturile investiționale ale producătorilor de bere membri ai Asociației înregistrează o tendință în creștere, acestea ridicându-se la  100,5 milioane euro în 2021, în creștere cu aproape 28 milioane euro față de 2020. Investițiile cumulate ale membrilor Berarii României de la înființarea Asociației au atins 1,8 miliarde euro.

Contribuțiile membrilor Berarii României la bugetul statului sunt și ele semnificative, acesta atingând doar anul trecut 272 milioane euro. Nivelul contribuției cumulate din partea membrilor Asociației în ultimii 18 ani a depășit 4,4 miliarde euro.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Sa se scumpeasca, sa creasca preturile cu un miliard la suta. Betia/bautura/alcoolul duce la pierzanie pe om ca l face rob si l duce n gheena iadului.
    Vinul veseleste inima omului cand e baut cu masura. Vinul curat si fara E-uri. Doar vinul a fost dat de Dumnezeu ca bautura. Si primul om care l a baut n a stiut ce face si s a mbatat. Dar Dumnezeu l a iertat ca nu stia ce e vinul. Acum ca toti fara exceptie stiu, nu mai e scuza.
    In rest totul e can-can !

    • Si vinu si berea industriala sunt spalaturi fata de berile adevarate! Berea craft este viitorul ! Cautati pe net cum se face si renuntati la porcariile cu porumb si malai care le vand marile corporatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *