Jumătate din bugetul Timișoarei se duce pe funcționare. Cele mai mari investiții: extinderi de bulevarde, linii reparate de tramvai, parcuri. Fiecare locuitor va putea vedea cheltuielile

timisoara Sursa foto: Unsplash/Dan Visan

Bugetul Primăriei Timișoara va fi de 286 de milioane de euro în anul 2021, adică 1,4 miliarde de lei, în scădere față de bugetul de 2,2 miliarde de anul trecut, care plasa orașul pe locul doi după București. O noutate este că fiecare locuitor va putea să vadă cum și pe ce sunt cheltuiți banii cu ajutorul unei aplicații.

Cei mai mulți bani din bugetul Primăriei Timișoara se duc pe funcționare, aproape 56%. Astfel, autoritățile locale vor aloca 787 de milioane pentru medicina școlară, ordine publică, funcționare școli și salubrizare.

De asemenea, sume consistente vor merge către investiții, circa 620 de milioane de lei. Edilul Timișoarei a anunțat că vor fi aproximativ 400 de investiții, majoritatea pentru dezvoltare: modernizări și extinderi de bulevarde, reabilitări ale liniilor de tramvaie, parcuri și regenerare urbană.

„Eu cred că cel mai mândru sunt de aceste proiecte de regenerare urbană. Sunt noi investiții în oraș, felul în care abordăm un cartier va schimba calitatea vieții locuitorilor. Aici intră pasaje pietonale de legătură între cartiere, iluminat public și parcări. Bugetul Timișoarei pe anul 2021 este inspirat de energia timișorenilor. Am lucrat la acest buget pe baza unor principii, este orientat spre dezvoltare în următoarea decadă. Deci, cu acest buget, punem de fapt baza unor proiecte. Acest buget este al oamenilor din cartiere”, a declarat primarul Dominic Fritz.

3,5 milioane vor fi alocate pentru digitatlizare și smart city, 14,5 milioane pentru modernizarea spațiilor publice și cartiere și 14,5 milioane pentru Timișoara Verde.

Vor continua investițiile în sănătate, la spitale. Autoritățile locale speră să atragă cât mai multe fonduri europene pentru oraș.

Citește aici proiectul de buget pentru Timișoara 2021

Citește și: INFOGRAFIC Bugetul Clujului, creștere spectaculoasă pe seama fondurilor europene. Principalele proiecte: centura, trenul metropolitan și metroul sunt în faza studiilor tehnice, plus refacerea marilor bulevarde

Sursa foto: Unsplash/Dan Visan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *