Jumătate dintre polonezi se opun adoptării euro

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Aproximativ jumătate dintre polonezi, 49%, consideră că țara lor nu ar trebui să adopte moneda euro, în ciuda faptului că s-a angajat să facă acest lucru în conformitate cu condițiile de aderare la Uniunea Europeană, scrie Notes From Poland. O proporție ceva mai mică, 45%, afirmă că Polonia ar trebui să adopte moneda europeană, dar majoritatea consideră că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în următorii ani.

Rezultatele unui sondaj realizat de agenția de cercetare de stat CBOS în numele Agenției poloneze de presă (PAP) au fost publicate în contextul unei campanii electorale europene în care principalul partid de opoziție, Partidul național-conservator Lege și Justiție (PiS), a făcut din opoziția față de euro un element central al platformei sale.

În sondajul său, CBOS i-a informat pe respondenți că, atunci când a aderat la UE în urmă cu 20 de ani, Polonia s-a angajat să adopte euro. Apoi i-a întrebat când ar trebui să facă acest lucru țara.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cel mai mare grup, 49%, a spus că nu ar trebui să o facă. Dintre cei 45% care cred că Polonia ar trebui să adopte moneda euro, 13% au spus că acest lucru ar trebui să se întâmple în următorii trei ani, 22% într-un deceniu, iar 10% chiar mai târziu. Alți 6% nu au avut nicio opinie.

Atunci când rezultatele au fost defalcate în funcție de afilierea politică, 75% dintre susținătorii PiS au spus că Polonia nu ar trebui să adopte deloc moneda euro, comparativ cu doar 13% dintre susținătorii Coaliției Civice (KO), care este principalul grup din coaliția de guvernare.

Opoziția față de euro a fost cea mai puternică în rândul locuitorilor din orașele mici, al persoanelor cu un nivel de educație primară și al celor cu un venit lunar scăzut.

Observatorii cred că partidul de guvernământ va face din împiedicarea aderării Poloniei la euro o parte esențială a platformei sale politice.

Constatările CBOS vin după ce PiS a făcut din opoziția față de euro una dintre principalele teme de campanie pentru alegerile europene de luna viitoare. Acesta a promovat sloganul “DA zlotului polonez, NU euro!”.

“Pur și simplu nu este profitabil pentru noi să adoptăm euro în acest moment”, a declarat liderul PiS, Jarosław Kaczyński, la un eveniment de campanie la începutul acestei luni. El a susținut că moneda avantajează doar țările mai bogate, în special Germania.

“Nu putem fi de acord cu ceva care ne privează de suveranitatea noastră”, a spus Kaczyński la un alt miting. “Aceasta va însemna că resursele noastre financiare vor ajunge de facto într-o bancă germană… Acest lucru este în interesul celor care vor să ne exploateze, în special Germania, și al unor grupuri mici din Polonia care vor face bani din speculații.”

Kaczyński a recunoscut că Polonia s-a angajat din punct de vedere tehnic să adere la euro. “Dar nu avem un termen limită”, a precizat el. “Putem, de exemplu, să o facem peste 60 de ani”.

În aprilie, ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domański de la KO, a declarat, de asemenea, că este “împotriva aderării la euro”. El a spus că zlotul a “jucat un rol important în atenuarea șocurilor economice”, ajutând inclusiv Polonia să evite recesiunea în timpul crizei financiare mondiale.

Doar un singur partid din coaliția de guvernare, partidul centrist Polonia 2050 (Polska 2050), a susținut public aderarea la euro. Cu toate acestea, viceliderul său, Michał Kobosko, a recunoscut în aprilie că acest lucru ar fi un “drum lung” și ar necesita o “schimbare a opiniei publice”.

Dar el a avertizat că rămânerea în afara zonei euro ar duce la “marginalizarea Poloniei în Europa”. Înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, Polonia 2050 a susținut că membrii zonei euro au reușit să facă față mult mai bine crizei economice cauzate de pandemie și de războiul Rusiei din Ucraina.

Cu toate acestea, Polonia 2050 deține doar 32 din cele 240 de locuri în parlament ale coaliției de guvernare, ceea ce înseamnă că are o influență limitată asupra direcției politicii guvernamentale.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: