Grupul german Karl Mayer, lider mondial în producția de mașini textile, a anunțat retragerea din România și abandonarea investiției de 500 de milioane de euro planificate în Maramureș.
Decizia vine în contextul pierderilor semnificative înregistrate de companie în ultimii doi ani, care au determinat o reevaluare a operațiunilor globale. Proiectele din Baia Mare și comuna Groși, ce vizau crearea a peste 700 de locuri de muncă, au fost anulate, iar producția a fost sistată.
Karl Mayer face o evaluare a întregii activități și explică decizia.
Management de criză cu micul dejun inclus
Producătorul de utilaje din Obertshausen (sediul principal al companiei Karl Mayer) traversează din nou o perioadă dificilă. Uwe Lüders a fost numit director interimar pentru a redresa compania, dar acest proces implică măsuri drastice pentru fabrică, relatează op-online.de.
Așa procedează un bun antreprenor de familie: este generos la momentul potrivit. Prin urmare, Karl Mayer a comandat miercuri un mic dejun pentru toți angajații din cantină. În plus, fiind și ziua sa de naștere, atmosfera trebuia să fie una plăcută.
Se pare că Mayer a învățat tehnici de management de criză de la bunicul său, fondatorul companiei, cunoscut nu doar pentru evitarea sindicatelor, ci și pentru organizarea unor petreceri opulente pentru angajați.
În prezent, însă, în cadrul companiei cu o tradiție îndelungată, care are peste 2.800 de angajați la nivel global, nu există prea multe motive de sărbătoare.
Afacerile din sectorul mașinilor textile și tricotatului merg prost – din nou. Miercuri, la adunarea generală a angajaților, acest lucru a fost confirmat oficial.
„În ultimii doi ani am înregistrat pierderi relativ mari. Dacă situația ar fi continuat în acest ritm, compania ar fi putut ajunge într-o criză periculoasă”, a declarat Uwe Lüders pentru această publicație.
Începând cu 1 ianuarie, managerul în vârstă de 72 de ani, originar din Lübeck, a preluat sarcina de a stabiliza rapid compania.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Lüders are o carieră de 40 de ani în industria construcției de mașini și a fost președintele Consiliului de Supraveghere al Karl Mayer din 2017.
Acum, pentru cel puțin un an, el ocupă poziția de CEO.
Pierderi enorme pentru filiala digitală KM.ON
Un factor semnificativ în pierderile companiei a fost filiala digitală KM.ON, situată în Frankfurt-Sachsenhausen.
Fondată acum șase ani, aceasta a acumulat pierderi de 41 de milioane de euro.
Potrivit lui Lüders, această unitate „a operat ca într-un turn de fildeș” și „lucrurile nu mai pot continua astfel”.
Modelul de afaceri – soluții software pentru industria tricotatului și tricotajului plat – va fi integrat în Obertshausen, acolo unde sunt produse și mașinile. Astfel, se speră la crearea unor sinergii, angajații din service putând oferi și soluțiile digitale.
Renunțarea la investiția din România
Nu este singura măsură de restructurare. Filiala de producție din România nu va mai fi extinsă, ci va rămâne la nivelul actual.
„Nu vom mai face investiții uriașe acolo”, spune Lüders, explicând că vânzările realizate în România nu sunt semnificative.
China rămâne principala piață de desfacere a companiei. Dacă însă Karl Mayer vrea să devină mai puțin dependentă de această țară, trebuie să investească în Obertshausen, unde se află expertiza tehnică necesară.
Cea mai dură lovitură o va resimți însă producătorul de mașini de tricotat plat Stoll, cu sediul în Reutlingen, care a fost preluat de Karl Mayer în 2020.
„Vor avea loc reduceri drastice”, a anunțat Lüders, ceea ce sugerează concedieri substanțiale.
În următoarea perioadă, restructurarea va afecta masiv personalul administrativ. Lüders afirmă că structura companiei a început să semene cu cea a unui conglomerat, creându-se o „birocrație excesivă” care nu mai corespunde unui business de dimensiuni medii.
Obiectivul său este să transforme Karl Mayer într-o companie mai agilă, cu procese simplificate.