KazMunayGas va continua să livreze petrol către rafinăria Petromidia în regim normal, dă asigurări directorul companiei

Rompetrol, Petromidia Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Chesaru

Directorul general al companiei KazMunayGas (KMG), Magzum Mirzagaliyev, l-a asigurat pe ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, că grupul kazah, acţionarul majoritar la KMG International, va continua să livreze petrol către rafinăria Petromidia, în regim normal, informează agenţia de presă Interfax, citată de AGerpres.

Timp de 20 de ani, Kazahstanul şi-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră. Însă, în luna iulie a acestui an, un tribunal din Rusia a ameninţat să închidă oleoductul CPC, astfel că Guvernul kazah şi firmele petroliere din străinătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalităţi de livrare, ca măsură preventivă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, se află zilele acestea în Kazahstan, pentru a participa la cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică. Joi, Virgil Popescu a avut o întâlnire de lucru cu Almassadam Satkaliev, preşedintele Holdingului CN Samruk-Kazyna, care include companii din sectoarele petrolului şi al gazelor, transporturilor şi logisticii, precum şi din industria chimică şi nuclerară, din sectorul metalelor, al energiei şi a sectorului imobiliar.

Samruk, fondul suveran de investiţii din Kazahstan, este cel mai mare acţionar la JSC NC KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil.

KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International, o companie care deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail a KMG International cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova.

.”Vom colabora în domeniul energiei și, totodată, am primit asigurări că vom avea parte de tot sprijinul pentru securizarea aprovizionării cu petrol și produse derivate”, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook, prezent în Kazahstan la sesiunea Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe.

Sursa foto: Inquam Photos/ Bogdan Chesaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *