Kiev: Porturile la Marea Neagră rămân cea mai bună opțiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

porumb cereale Foto: Pexels

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară şi fluvială pentru a evita o criză alimentară mondială dar nu are nicio şansă să îşi atingă obiectivele dacă Rusia nu ridică blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, a declarat joi un oficial guvernamental de la Kiev, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Înainte de invazia rusească, ţara vecină avea capacitatea de a exporta până la şase milioane de tone de grâu, orz şi porumb în fiecare lună însă acum exporturile au scăzut până la 300.000 de tone în luna martie şi 1,1 milioane de tone în aprilie.

Guvernul de la Kiev vrea să ajungă la două milioane de tone pe lună, însă se loveşte de numeroase obstacole logistice, de la lipsa de vagoane de cale ferată, combustibili şi camioane până la faptul că ecartamentul căilor ferate ucrainene este diferit de cel din ţările vecine, iar rezolvarea acestor obstacole ar putea dura câţiva ani şi investiţii de miliarde de dolari.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În acest moment, Ucraina are un surplus de cel puţin 20 milioane de tone de cereale în silozuri şi firma de consultanţă APK-Inform estimează că alte 40 de milioane de tone ar putea fi disponibile la export odată cu viitoarea recoltă din vară.

„Porturile sunt necesare. Dar chiar şi aşa, cu siguranţă că ne vom îmbunătăţi logistica feroviară. Între timp, porturile fluviale vor putea face o treabă bună. Dar vor fi suficiente pentru a ajunge la o ţintă de şase, şapte milioane de tone pe lună? În niciun caz”, a apreciat Roman Rusakov, un oficial de rang înalt din Ministerul ucrainean al Agriculturii. “Prima sarcină este să ajungem la două milioane de tone”, a spus Rusakov.

Naţiunile Unite încearcă să intermedieze un acord pentru ca Ucraina să poată să îşi exporte cerealele din porturile sale de la Marea Neagră, cum este Odesa. În schimb, Rusia vrea ca în cadrul acestui acord să îi fie ridicate sancţiunile şi de asemenea a acuzat Ucraina că a amplasat mine în apele sale teritoriale.

În lipsa accesului la mare, Ucraina este concentrată pe rutele alternative pentru a atinge obiectivul de a livra două milioane de tone de cereale pe lună.

Ministerul Agriculturii de la Kiev speră să poată trimite 700.000-750.000 de tone de cereale pe lună prin cele două mici porturi de la Dunăre spre România, de unde ar urma să fie livrate mai departe spre Africa de Nord şi Asia. Restul până la două milioane de tone ar urma să fie exportate pe cale rutieră şi feroviară spre Europa.

Însă până acum lucrurile s-au mişcat încet. În primele 22 de zile ale lunii mai, doar 28.000 de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutieră.

Când vine vorba de transportul pe calea ferată, aceasta este o opţiune mai promiţătoare dar rămâne complicată şi costisitoare. Trenurile ucrainene trebuie să oprească la graniţă pentru că ecartamentul căilor ferate din perioada sovietică este cu 9 centimetri mai mare decât ecartamentul căilor ferate europene. Apoi cerealele sunt reîncărcate în vagoane din trenuri diferite sau vagoanele sunt ridicate şi se schimbă boghiurile, toate acestea necesitând timp şi limitează cantităţile de cereale care pot fi exportate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: