Klaus Iohannis: PNRR este un plan ambițios, dar finalizarea este doar o bucurie de etapă. Etapa cea mai importantă: punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse

Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este un plan ambițios, dar bucuria finalizării lui este doar o bucurie de etapă, iar adevărata provocare de acum începe, etapa cea mai improtantă fiind punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse, a declarat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că PNRR are 2 linii majore de acțiune, respectiv investiții și reforme, iar unele nu pot funcționa fără celelalte pe termen lung.

„Sumele, deși foarte importante, sunt relevante doar dacă ele se materializează cu adevărat în proiecte de investiții și reforme, fie că vorba de sănătatate, de educație, de infrastructură de transport, de energie, de agricultură. Aceste fonduri pot produce schimbări fundamentale în viața românilor, îmbunătățiri reale ale condițiilor de trai. Se pot finanța reforme reale de care România are nevoie acută pentru a se dezvolta. Este o șansă uriașă pe care nu avem voie să o irosim”, a declarat președintele.

El a precizat că PNRR este un plan ambițios pe care îl susține, dar bucuria finalizării este doar o bucurie de etapă.

„Am făcut primul pas, unul important, dar adevărata provocare de acum începe. Pentru că implementarea la timp a tuturor componentelor care alcătuiesc acest plan este absolut esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai improtantă, și anume punerea lui în aplicare și finalizarea reformelor propuse. Împreună, accesând toate aceste fonduri europene puse la dispoziția țării noastre putem construi proiectul unei generații care să însemne schimbarea profundă a României. De reușita PNRR depinde într-o mare măsură cum va arăta viitorul societății noastre. Din această perspectivă, acest demers nu are culoare politică. Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde oricum dincolo de mandatul actualului guvern”, a completat președintele.

Președintele a făcut și un apel către primari, ca, imediat după aprobare PNRR de către Comisia Europeană, să identifice „proiectele care se încadrează în condițiile cerute”.

Klaus Iohannis a anunțat de asemenea că a promulgat legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale UE, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.