Kristalina Georgieva: FMI va îmbunătăţi estimările privind evoluţia economiei mondiale, dar perspectivele rămân extrem de nesigure

Carmen Radu mart. 30, 2021 0 comentarii
Kristalina Georgieva FMI

Fondul Monetar Internaţional va îmbunătăţi estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2021 şi în 2022, după un declin de 3,5% în 2020, dar condiţiile financiare rămân extrem de nesigure, a afirmat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Economia globală este pe o poziţie mai fermă după ce guvernele au adoptat măsuri fiscale de aproximativ 16.000 de miliarde de dolari pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus (COVID-19) şi a atenua impactul ei economic. Totuşi, evoluţiile sunt în mod periculos divergente în regiuni şi ţări, chiar şi în cadrul naţiunilor, a avertizat şeful FMI.

„Vaccinurile nu sunt disponibile tuturor şi oriunde. Prea mulţi oameni continuă să se confrunte cu pierderea locurilor de muncă şi sporirea sărăciei. Prea multe ţări sunt rămase în urmă”, a declarat Georgieva la Consiliul relaţiilor străine.

Săptămâna viitoare, Fondul Monetar Internaţional va publica estimările actualizate privind evoluţia economiei mondiale în 2021 şi în 2022. Georgieva a previzionat că FMI va îmbunătăţi prognoza din ianuarie privind creşterea PIB-ului global de 5,5% în 2021 şi 4,2% în 2022, pentru a reflecta măsurile suplimentare de sprijin adoptate în SUA şi perspectivele redresării în urma succesului campaniei de vaccinare din alte state avansate.

Lumea este într-un punct de cotitură, în aceeaşi măsură cum era în 1945, când au fost create Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, a explicat Georgieva, cerând acţiuni solide pentru sprijinirea redresării, majorarea producţiei şi distribuirii de vaccinuri, precum şi investiţii în infrastructura verde şi digitală.

„Ne confruntăm cu cel mai mare test al generaţiei noastre. Ceea ce facem acum va configura lumea post-criză”, a declarat oficialul FMI.

Acesta a anunţat că FMI a acordat finanţare de peste 107 miliarde de dolari către 85 de ţări şi 29 dintre cele mai sărace state au beneficiat de Iniţiativa pentru Suspendarea Serviciului Datoriei (DSSI).

De asemenea, a declarat Georgieva, este în creştere sprijinul pentru o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de 650 de miliarde de dolari, care ar putea ajuta toate statele membre, dar în special pe cele mai vulnerabile, prin majorarea rezervelor, fără a-şi spori povara datoriilor.

Măsurile extraordinare adoptate de guverne şi sistemele bancare mai reziliente au ajutat clar la evitarea unui declin economic mai sever şi a unei alte crize financiare globale, dar perspectivele rămân extrem de nesigure, a estimat Georgieva. Oficialul FMI a cerut autorităţilor să urmărească cu atenţie riscurile financiare, inclusiv supraevaluarea activelor, şi să adopte măsuri pentru a preveni volatilitatea financiară excesivă. De asemenea, au nevoie de sprijin suplimentar IMM-urile, a explicat directorul general al FMI, avertizând că anul acesta ar urma să crească numărul insolvenţelor.

Sursa foto: FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *