Cristian Popescu Piedone a fost “recuperat” la ANPC, iar noul secretar general al super-agenției AMEPIP este o persoană cu multe prezențe în consilii de administrație ale unor companii publice, acuzată de implicare în dosarul Voiculescu. La Exim Banca Românească, “noua” conducere e aceeași. Sunt câteva exemple de început de an în care posturi importante din companii sau agenții de sub umbrela statului sunt ocupate de clienți vechi ai funcțiilor publice.
Cristian Popescu Piedone, primar în timpul tragediei Colectiv, numit șef al ANPC/ ANI l-a găsit în conflict de interese în urmă cu un an.
Cristian Popescu Piedone a fost numit șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, după cum a anunțat mai întâi G4Media. Ulterior publicării informației, Paul Anghel, care a fost președintele interimar al ANPC după demisia lui Horia Constinescu, a confirmat numirea lui Cristian Popescu Piedone.
În februarie 2024, Cristian Popescu Piedone, la acea dată primar al Sectorului 5, a fost găsit în conflict de interese administrativ de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că și-ar fi numit ginerele membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale de la Sectorul 5. Dacă Înalta Curte confirmă decizia, Piedone va avea interdicție de a ocupa funcții publice timp de 3 ani Procesul pentru constatarea definitivă a conflictului de interese este pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cristian Popescu Piedone (61 de ani) a fost primar al Sectorului 4 din 2008 până la demisia lui din noiembrie 2015, în urma incendiului din clubul Colectiv în urma căruia 64 de oameni au murit.
Ulterior, a fost primar al Sectorului 5, de la alegerile locale din anul 2020 până la condamnarea sa din 12 mai 2022 în Dosarul Colectiv. În iunie 2023, Piedone a fost eliberat, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul în casație în dosarul Colectiv. A revenit în funcția de primar al Sectorului 5, până la alegerile locale din iunie 2024.
Cristian Popescu Piedone a candidat la Primăria Capitalei din partea PUSL (partidul fondat de Dan Voiculescu), la alegerile locale din 2024. Fiul său a candidat la Primăria Sector 5 și este primar în prezent.
Rela-Nicoleta Ștefănescu, noul secretar general al AMEPIP, instituție cheie responsabilă cu reforma companiilor de stat, clientă veche a funcțiilor publice și a consiliilor de administrație
Premierul Marcel Ciolacu a numit-o recent pe Rela Nicoleta Ștefănescu în funcția de secretar general al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, prin detașare pe șase luni de la Ministerul Agriculturii.
Rela Nicoleta Ștefănescu a fost, potrivit declarației de avere publicată în iunie 2024, secretar general la Ministerul Finanțelor, membru în CA la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, membru în CA la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, membru în CA la SNTFC CFR Calatori SA, membru în CA la Archives, membru Cifga la Exim Banca Romaneasca și secretar general la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Pe numele lui Ştefănescu, care în 2012 era director al Direcţiei Juridice din Ministerul Agriculturii, a fost făcută o plângere penală de fostul ministru Daniel Constantin pentru că ar fi intervenit în dosarul Voiculescu, cu scopul diminuării prejudiciului, scrie Adevărul într-un articol publicat în 2015.
Super-agenția AMEPIP a fost creată în 2023 să supravegheze toate companiile de stat, ca jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Comisia Europeană a suspendat 80 milioane de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR pentru nereguli legate de numirile la companiile de stat din Transporturi. De asemenea, Comisia a suspendat o plată de 300 de milioane de euro din cauza lanțului de influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie.
Noue veche conducere la Exim Banca Românească
În acest început de an, la Exim Banca Românească, Traian Halalai a fost reconfirmat pentru un nou mandat la conducerea băncii, el preluând managementul EximBank acum mai bine de 12 ani, în noiembrie 2012.
Conducerea executivă va fi asigurată de Traian Halalai, în calitate de preşedinte executiv, şi de Lidia Stan şi Codin Năstase, care şi-au început activitatea ca vicepreşedinţi ai băncii, în urma autorizării de către Banca Naţională a României (BNR), ambii venind de pe alte funcții din cadrul Exim.
Trebuie menționat totuși că aceștia au experiență în domeniul în care lucrează – bancar.
Lidia Stan are o experienţă profesională de 30 de ani în sistemul bancar, din care aproape 12 ani în cadrul EximBank/Exim Banca Românească, pe poziţia de director executiv al Diviziei Financiar şi Operaţiuni. Codin Năstase are de asemenea o experienţă în domeniul financiar- bancar, el ocupând poziţii de conducere cu atribuţii pe segmentul de compliance şi risc în cadrul mai multor bănci. Face parte din echipa EximBank/Exim Banca Românească din 2020, în cadrul căreia a coordonat Divizia Risc în calitate de director executiv.
De asemenea, Economedia a arătat recent că în mai multe instituții publice din România se regăsesc angajați pensionari speciali, oameni care au ieșit la pensie devreme, iar acum pe lângă pensia specială la care au dreptul prin lege încasează și un salariu, tot de la stat. Este vorba de foști angajați din ministerul de Interne, ministerul Justiției, angajații ai serviciilor de informații sau diplomați. La Avocatul Poporului ocupă funcții de consilier și șofer.