Lagarde dă semnale că Banca Centrală Europeană va începe în iulie majorarea dobânzilor, pentru prima dată în zece ani

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că prima creștere a ratelor dobânzilor din ultimul deceniu ar putea avea loc în iulie, dar a minimizat ideea unei mișcări de jumătate de punct, scrie Bloomberg.

Lagarde a declarat pentru televiziunea olandeză că o majorare a dobânzilor ar putea fi realizată la câteva „săptămâni” după ce cumpărarea netă de obligațiuni se va încheia, la începutul trimestrului viitor.

„Vom opri achizițiile de active nete. Apoi, cândva după aceea – ar putea dura câteva săptămâni – vom crește ratele dobânzilor”, a spus președinta BCE.

Oficialii BCE au devenit din ce în ce mai alarmați cu privire la inflația record, alegând să se concentreze asupra pericolelor prețurilor scăpate de sub control în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și după noile probleme ale lanțului de aprovizionare care deraiează revenirea economică, după pandemie.

Klaas Knot a devenit în această săptămână primul membru al Consiliului guvernatorilor BCE care a prezentat ideea unei creșteri a dobânzilor de 50 de puncte de bază la reuniunea BCE din iulie, deși asta numai în cazul în care datele se înrăutățesc.

Întrebată despre o posibilă creștere de această dimensiune, Lagarde a spus „nu este ceva ce să vă pot spune în acest moment”, subliniind că împărtășește „aceeași direcție de mers” cu Knot, dar că nici creșterea economică nu trebuie riscată.

„Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă destul de treptat, astfel încât să nu punem pauză acestei mașini în mișcare. Trebuie să ridicăm piciorul de pe accelerație în siguranță, pentru a încetini inflația, dar nu putem întrerupe nici viteza”, a mai spus Lagarde.

Cu o inflație de aproape patru ori mai mare decât ținta de 2%, și după ce Rezerva Federală a SUA a operat deja o creștere a dobânzilor mai mare decât de obicei, în aprilie, criticii au acuzat BCE – a cărei rată a dobânzilor este în prezent de -0,5% – că se mișcă prea încet. Lagarde nu a fost de acord.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *