Lagarde nu este îngrijorată de un posibil faliment al Evergrande: expunerea zonei euro ar fi „limitată”

Christine Lagarde Banca Central Europeană

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a relativizat vineri impactul pe care l-ar avea asupra zinei euro un posibil faliment al gigantului imobiliar chinez Evergrande, scrie Le Figaro.

„Am amintiri foarte vii despre ultimele dezvoltări bursiere din China care au avut un impact în întreaga lume”, dar „în Europa și în zona euro în mod special expunerea directă ar fi limitată”, a declarat ea, pentru CNBC.

„Pentru moment, ce vedem este un impact și o expunere centrate pe China”, a adăugat ea, în condițiile în care BCE supraveghează atent situația, având în vedere interconexiunea piețelor financiare mondiale.

Conglomeratul privat are o datorie imensă de 260 miliarde de euro. O încetare de plăți ar putea genera o încetinire puternică a sectorului imobiliar în China și ar putea provoca unde de șoc pe bursele mondiale.

Întrebată despre riscul unei inflații persistente în zona euro, care a depășit în august obiectivul de 2% vizat de BCE pe termen mediu, Lagarde a afirmat că se așteaptă la o „revenire a stabilității în anul viitor” deoarece „un număr important de motive de creștere a prețurilor este temporar”. Actuala evoluție este legată mult de prețurile la energie, a precizat ea, un alt motiv fiind legat de creșterea TVA în Germania, după reducerea de trei puncte decisă în 2020 pentru a susține consumul în perioada de vârf a pandemiei.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *