Roboții controlați de inteligența artificială revoluționează recoltarea căpșunelor în Republica Cehă, permițând o abordare durabilă a agriculturii, cu mai puține resurse (apă, fertilizanți, mână de lucru) și fără produse fitosanitare chimice, scrie Lanțul Alimentar.
Fravebot, tipuri de roboți construiți de compania cu același nume, cu sediul în Brno, se află în probe, în serele familiei Raěček din apropierea aceluiași oraș din Republica Cehă, unde monitorizează cultura de căpșun și recoltează fructele.
”La Fermele Raěček am început de curând să cultivăm căpșune. Ne-am propus să cultivăm aceste plante, fără să utilizăm pesticide. Pentru a face asta, noi trebuie să știm ce se întâmplă cu plantele. Noi, de regulă, controlăm culturile, să depistăm bolile și dăunătorii și să vedem cât de mult s-au răspândit, dar asta necesită timp, e o treabă solicitantă. Ne-am gândit că nu ar mai trebui să ne bazăm doar pe factorul uman. Am ajuns la concluzia că un automat, un robot, este capabil să preia acest efort și să facă o evaluare precisă, adică să identifice o problemă, să o localizeze, printr-o monitorizare permanentă a culturilor”, a declarat Matej Sklenář, co-proprietar și inginer agronom șef.