Laude pentru potențialul turistic al României de la ambasadoarea Croaţiei. Ea oferă României expertiza Croației pentru infrastructura de cazare, servicii şi promovare

Marija Kapitanovic, ambasadoarea Croaţiei în România - facebook

România este ca un diamant neşlefuit din punctul de vedere al turismului, iar Croaţia poate acorda expertiză în dezvoltarea infrastructurii de cazare şi a modului de promovare, a afirmat Marija Kapitanovic, ambasadoarea Croaţiei în România.

Ea a participat la Forumul de Afaceri România-Croaţia, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

“România este o ţară frumoasă, cu atâtea resurse naturale frumoase. Aveţi de toate: mare, lacuri, munţi, păduri superbe. Eu personal sunt foarte încântată de natura din România, pentru că este neatinsă, aşa cum era ea odată. Resursele României, în special cele naturale, sunt ca un diamant neşlefuit”, a arătat Kapitanovic.

Croaţia poate acorda românilor expertiză în turism, întrucât are o bogată tradiţie în dezvoltarea acestui sector.

Noi suntem focusaţi în special pe litoral şi pe oferirea de servicii în special în sezonul estival, chiar dacă avem zonă montană frumoasă. Dar, dacă vorbim de România, putem împărtăşi expertiza în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de cazare, a serviciilor şi modul în care sunt promovate toate aceste locuri care pot fi vizitate, pentru că este o ţară frumoasă şi are un potenţial turistic uriaş”, a mai spus diplomatul croat.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Iuliu Stocklosa, a precizat că Forumul Economic România-Croaţia este organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de relaţii comerciale dintre cele două ţări.

“În special schimburile comerciale sunt în domeniul agricol şi în cel am produselor industriale. Interesant este că balanţa comercială cu Republica Croaţia este echilibrată, ceea ce se întâmplă foarte rar în schimburile comerciale ale României”, a arătat el.

Conform datelor statistice, în anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat o creştere cu 15,8% faţă de anul anterior, până la 588 milioane de euro, din care 298 milioane euro export, iar 289 milioane de euro import.

Tendinţa de creştere a continuat în primele şapte luni ale anului 2022, astfel că la 31 iulie, s-a înregistrat un volum de 445 milioane euro, în creştere cu 31,9% faţă de perioada similară din 2021, exportul atingând 261,2 milioane euro (+60,1%) iar importul 183,8 milioane euro (+5,5%).

Potrivit celor mai recente date de la ONRC, la 31 iulie 2021, numărul societăţilor româneşti cu capital croat era de 313, cu un capital total investit de 19,8 milioane dolari şi o pondere de 0,14% în totalul investiţiilor străine în România. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *