Legea prin care autoritățile ruse vor putea confisca activele companiilor occidentale care părăsesc țara nu a reușit să treacă de parlament. Firmele au mai mult timp la dispoziție pentru a negocia plecările

Moscova Rusia Sursa foto: Pixabay

Planul Moscovei de a pune în aplicare o nouă lege care să permită autorităților să confiște activele firmelor occidentale care părăsesc țara nu a reușit să treacă de parlament înainte de vacanța de vară, oferind companiilor mai mult timp pentru a negocia ieșirile, scrie Reuters.

Sesiunea parlamentară din Rusia s-a încheiat săptămâna trecută fără ca legea să fie adoptată. Acest lucru face ca orice progres să fie puțin probabil până cel puțin la mijlocul lunii septembrie, când camera inferioară a parlamentului, sau Duma, începe să examineze legile propuse în sesiunea de toamnă.

Unii experți se îndoiesc acum că legea propusă va fi pusă în aplicare. „Faptul că a trecut doar de prima lectură și s-a împotmolit înseamnă că nu există un consens în cadrul guvernului cu privire la soarta sa ulterioară”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R.Politik.

Întârzierea ar putea atenua îngrijorările legate de faptul că Moscova adoptă o abordare mai agresivă față de firmele occidentale rămase, accentuate de decizia președintelui Vladimir Putin de luna trecută de a prelua prin decret controlul total al proiectului de gaz și petrol Sakhalin-2.

Nu este clar dacă Putin ar putea emite un decret mai amplu pentru a confisca active din alte industrii. Rusia monitorizează deja îndeaproape companiile care pleacă, fie brusc, fie fără probleme, pentru a se asigura că obligațiile lor față de angajați au fost îndeplinite în conformitate cu legislația rusă, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Legea propusă ar permite Rusiei să intervină pentru a proteja locurile de muncă sau industria locală, permițându-i să numească administratori pentru companiile cu capital străin care doresc să părăsească Rusia.

Aceasta a obținut aprobarea parlamentară inițială în luna mai, cu sprijinul prim-vicepremierului Andrei Belousov, care a avertizat împotriva permiterii companiilor de a „pleca, de a închide ușa și de a lăsa oamenii fără locuri de muncă și consumatorii fără produse”.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *