CNAIR trece pe finanțare europeană (Programul Transport/Fond Coeziune) proiectul drumului de legătură dintre Autostrada Moldovei A 7 și municipiul Buzău, proiect aflat acum în etapa realizării studiului de fezabilitate.
Proiectul „Drumul Orbital Buzău” are o lungime totală de 24 kilometri și include 6 tronsoane. Loturile 2, 3 și 4 scoase la licitație în mai 2023 au o lungime totală de 12,5 kilometri, iar contractul a fost atribuit în octombrie 2023 proiectantului INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL/Acciona (Spania). Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost lansată în 2023 cu finanțare de la Buget.
,,COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus in data de 20.03.2024 Cererea de Finanțare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investitii <<Drum orbital – Legătura A7 – Buzău (tronsoanele 2, 3 si 4)” in vederea in vederea acordării finantarii nerambursabile alocată prin Programul Transport, în cadrul RSO3.1_Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale Fondul de Coeziune: Prioritate: P1.Îmbunătățirea conectivității primare rutiere; Obiectiv specific 3.1 Dezvoltarea unei rețele TEN-T, reziliente la schimbările climatice, inteligente, sigure, durabile și intermodale Fond: Fondul de Coeziune; Operațiune: Investiții pentru realizarea unor secțiuni de infrastructură rutieră de mare viteză pe rețeaua primară- FC.
Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea competitivitatii economice a Romaniei prin dezvoltarea infrastructurii de transport care faciliteaza integrarea economica in UE, contribuind astfel la dezvoltarea pietei interne cu scopul de a crea conditiile pentru cresterea volumului investitiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in reteaua de drumuri europene.
Obiectivul specific al proiectului:
- Elaborare Studiu de fezabilitate
Valoarea totală a proiectului este de 18.777.502,96 lei și va fi finantat prin Programul Transport astfel: contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune – 6.315.916,96 lei, contributia proprie – 9.473.875,44 lei, diferenta pana la valoarea totala a proiectului reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA si anume 2.987.710,56 lei.” -CNAIR.
„Orbitalul Municipiului Buzău este cel de-al treilea inel de circulație al orașului. Acesta este propus pentru a fi configurat prin modernizarea actualei șosele de centură și completareape sectoare unde aceasta nu este realizată. Din cele șase sectoare ale viitorului inel nr. 3 orbital concentric al municipiului Buzău sunt propuse pentru realizare tronsoanele 2, 3 și 4”, potrivit documentației tehnice pe care a consultat-o Economedia. Pe Autostrada Moldovei, lotul 3 Pietroasele – Buzău (14 km) este în execuție cu Nurol, iar pe lotul 4 Buzău – Vadu Pașii (4,5 km) lucrează UMB. Lotul 4 se intersectează cu viitorul Drum Expres Buzău – Brăila cu termen de proiectare prelungit până în aprilie 2025 după 10 acte adiționale (iunie 2022, termen inițial).
„Municipiul Buzău va fi conectat cu Autostrada A7 ! Drumul de legătură dintre Autostrada Moldovei și Municipiu va fi realizat în parteneriat cu autoritățile locale ! CNAIR și Primăria Municipiului Buzău au semnat astăzi un Protocol de Colaborare pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii a trei tronsoane ale acestui drum. Prin document se stabilește inclusiv contribuția financiară a fiecărei părți pentru finanțarea Contractului necesar Studiului de Fezabilitate destinat tronsoanelor 2, 3 și 4 ale acestui proiect. Începând de astăzi, CNAIR și Primăria Municipiului Buzău pot începe demersurile pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare derulării Contractul finanțat prin POIM 2014-2020. Ulterior, proiectarea și execuția Drumului de legătură dintre A7 și Municipiul Buzău, cu o lungime de aproximativ 9 km, vor putea fi finanțate prin POT 2021-2027”, anunța la Buzău, în septembrie 2022, ministrul Sorin Grindeanu, cu ocazia semnării contractelor pentru A7 cu UMB.