Lege privind declararea lucrărilor de construcție la hidrocentrale proiecte de securitate națională. Mai ușor cu protecția mediului, interesele private și transparența la achizițiile publice implicite

hidrocentrala-ss

Lucrările din domeniul hidroenergiei – anume construcția de noi hidrocentrale sau reabilitarea celor existente – se declară proiecte de securitate națională, potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Energiei care va pleca spre Parlament, pentru vot.

Ca urmare a acestei legi, problemele de mediu și cele legate de proprietatea privată pe terenuri sau imobile adiacente construcțiilor principale vor trece în plan secund. Așadar exproprierile necesare implementării proiectului se vor face pe repede înainte.

Această lege are ca scop accelerarea lucrărilor din domeniu fără piedicile puse de obiecțiile în justiție ale ONG-urilor de mediu, fără birocrația complexă de mediu și fără piedicile puse, la rândul lor, de diverse entități private cu interese, poate, contrare, realizării acestor obiective de construcții.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Nu toate proiectele din domeniul hidroenergiei ar urma să fie declarate de securitate națională. Alegerea lor se va face la nivelul Ministerului Energiei, cu avizul CSAT, și declarate ca atare prin Hotărâre de Guvern.

De statutul „de securitate națională” și de privilegiile acestuia vor beneficia, retroactiv, și proiectele istorice ale companiei de stat Hidroelectrica, aflate în stadii avansate de execuție, unele dintre ele demarate încă de pe vremea lui Ceaușescu, dar care au fost blocate din diferite motive, inclusiv din cauza litigiilor intentate de o serie de ONG-uri de mediu, care contestă avizele și autorizațiile proiectelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Art. 1. Prezenta lege reglementează unele măsuri speciale pentru realizarea cu celeritate a proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei, în considerarea importanței strategice a acestora pentru securitatea energetică și națională a României.

(2)          Proiectele de securitate națională în domeniul hidroenergiei se declară prin hotărâre a Guvernului, la inițiativa Ministerului Energiei, cu avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, denumit în continuare CSAT”, se arată în proiectul de lege.

Exceptarea de la o serie întreagă de limitări legislative, cu precădere cele legate de mediu, este menționată explicit în lege.

„Dispozițiile legislației privind protecția mediului referitoare la evaluarea impactului asupra mediului și emiterea acordului de mediu nu se aplică proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei. În sensul prezentei legi, aceste proiecte constituie situații excepționale și urgente, de interes public superior, care impun derogarea de la procedurile obișnuite de evaluare a impactului, ținând seama și de calitatea lor de activități desfășurate în domeniul securității naționale.

Prin efectul prezentei legi, inițiatorul proiectului de securitate națională în domeniul hidroenergiei dobândește dreptul de uz și de servitute legală asupra imobilelor aflate în domeniul public, respectiv privat necesare executării lucrărilor hidroenergetice, pe toată durata realizării, existenței și funcționării acestora. Constituirea și exercitarea acestor drepturi reale se fac de drept, fără a fi necesar acordul prealabil al proprietarilor ori al altor titulari de drepturi sau activități asupra imobilelor afectate de lucrări”, arată proiectul.

Legea numită aduce și alte avantaje legislative pentru proiectele Energiei. Anume că cele alese nu mai beneficiază de regimul normal al achizițiilor publice pentru servicii de lucrări. Acestea se pot face fără publicare prealabilă și fără o transparență totală asupra cerințelor din caietul de sarcini.

„… procedură proprie a inițiatorului proiectului, în cadrul căreia nu se aplică legislația națională privind achizițiile publice sau achizițiile sectoriale″, arată Energia.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.