Lege promulgată/ Clienții restaurantelor, cantinelor și firmelor de catering vor primi apă gratuit

apa robinet Sursa foto: pixabay.com

Proiectul de lege votat la sfârșitul lunii martie în Camera Deputaților și care obligă restaurantele, cantinele și serviciile de catering să ofere gratuit clienților apă de la robinet a fost promulgat la președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

În forma inițială, proiectul nu prevedea obligația oferirii gratuite de apă potabilă de robinet nici pentru administrații și clădiri publice, și nici pentru restaurante, cantine și servicii de catering.

Legea doar le “încuraja” să facă acest lucru. Astfel, restaurantele și clădirile publice erau încurajate să ofere oamenilor apă potabilă prin montarea unor dozatoare conectate la rețeaua publică de apă. Iar restaurantele, cantinele și serviciile de catering erau încurajate să ofere apa gratuit sau la preț redus. Nu era vorba de nicio obligație în acest sens, după cum scria în forma inițială, la art.16, alineat 4.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

“(4) Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ -teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri:
a) creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă;
b) lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție, prin furnizorii de apă în colaborare cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și cu unitățile
administrativ -teritoriale;
c) încurajarea furnizării apei potabile în administrații și clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la
rețeaua publică de aprovizionare cu apă;
d) încurajarea furnizării gratuite sau la un preț redus, aferent serviciului, a apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție, pentru clienții din restaurante, cantine și servicii de catering.”

Modificarea a venit doar pentru sectorul privat și s-a transformat în obligație după un amendament depus de deputatul PNL, Virgil Popescu, și deputatul neafiliat, Andi Gabriel Grosaru. Astfel, la litera d), legea scrie: d)furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”.

Dar, după cum notează publicația avocatnet.ro, în forma adoptată, prevederea nu instituie o obligație explicită pentru restaurante și cantine, ci mai degrabă o obligație pentru autoritățile locale și furnizorii de apă.

„Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: (…) furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”, scrie în proiect, fără alte detalii despre cum ar urma să fie pusă în aplicare efectiv măsura.

Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, a explicat pentru publicația citată de ce a fost făcută această modificare:

„Intenția a fost aceea de a da posibilitatea consumatorului român, atunci când merge la un restaurant, de exemplu, de a bea un pahar cu apă fără a fi nevoit să plătească pentru el. Așa încât, prin această prevedere, îi dăm posibilitatea de a putea cere, cu titlu gratuit, un pahar cu apă de la robinet. Textul inițial era de încurajare. Acum, însă, operatorul HoReCa va fi obligat să dea curs unei astfel de cereri. Evident, plecăm de la premisa de legalitate, că restaurantul are autorizația sanitar-veterinară în regulă, iar că apa este perfect potabilă.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.