Legea energiei eoliene offshore ar putea fi aprobată în actuala sesiune parlamentară, estimează ministrul Energiei/ Potențialul offshore wind în Marea Neagră este de 77 GW

Redacția mart. 24, 2023 0 comentarii
Virgil Popescu

Legea energiei eoliene din mare (offshore wind), care va permite obținere de energie din Marea Neagră ar putea fi aprobată în actuala sesiune parlamentară, crede ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a declarat la o conferință de specialitate că proiectul ar urma să fie adoptat de guvern în aprilie și apoi trimis la parlament.

“Ne dorim ca în această sesiune parlamentară legea offshore wind să fie aprobată. Lucrăm cu Banca Mondială pentru finalizare. La începutul lunii aprilie vom avea ultimele comentarii de la Banca Mondială, după care vrem să aprobăm în Guvern proiectul de lege și să-l trimitem către Parlament.”, a declarat Virgil Popescu.
El a precizat că “în Planul Național Intergrat de Energie și Schimbări Climatice ne-am asumat, ca țară, până în 2030, un procent de 30,7% energie regenerabilă. Dar vrem să creștem la 34%. Așa cum văd că lucrurile merg în perioada aceasta, de criză, cred că și acest procent de 34% va fi depășit.Prin PNRR s-au depus proiecte, astfel încât la începutul lunii aprilie să anunțăm primele semnări de contracte, care se vor pune în funcțiune până în 2026. Cererea este mare având în vedere că în total proiectele depuse sunt de peste 3 GW, deși call-ul era de 960 MW.”

Ministrul Energiei a mai apreciat că “țintele din PNRR vor fi depășite, acei 3 GW vor fi puși mai repede în funcțiune, iar până în 2030 avem 7GW de energie regenerabilă care trebuie puși în funcțiune, din estimările noastre ne vom duce spre 10 GW de energie regenerabilă. Și aici nu vorbim de energie offshore wind, care este surplusul de care România va beneficia. Vorbim de potențial de 25 GW în shellwater și de 77 GW per total potențial energetic offshore wind în Marea Neagră.”

 

Sursă foto: Virgil Popescu/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *