Licitația finanțată prin PNRR pentru achiziția a încă 20 de trenuri electrice de lung parcurs (RE-IR 2) a fost anulată. Niciuna dintre cele 5 companii interesate nu a mai depus ofertă

Locomotivă CFR Călători

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anulat licitația pentru achiziția a încă 20 de trenuri electrice, de lung parcurs după ce la termenul-limită, nicio companie dintre cele 5 interesate nu a mai depus ofertă. Licitația a fost lansată în vară cu o valoare de aprox. 450 de milioane de Euro, finanțare prin PNRR. Licitația pentru încă 20 de unități de lung parcurs a fost denumită RE -IR 2, prima procedură pentru trenuri interregionale fiind încheiată cu Alstom care va livra în total 37 de trenuri noi (detalii aici).

ARF precizează că încearcă relansarea unei noi proceduri cât mai rapid pentru a se încadra în jalonul PNRR, 2026 pentru contractarea și livrarea ramelor : ,,Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că procedura privind achiziția de 20 rame electrice inter-regionale (RE-IR-2), finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a fost anulată automat în sistemul de achiziții publice, SICAP, în condițiile în care niciuna din cele 5 companii înscrise nu a depus ofertă. Astfel, potrivit legislației în materia achizițiilor publice, ARF va analiza soluțiile pentru reluarea procedurii întru-un termen cât mai scurt, în vederea încadrării în jaloanele PNRR și menținerea fondurilor pentru sistemul feroviar.”

Din valoarea totală pentru cele 20 de noi rame electrice, 180 de milioane euro reprezintă costul materialului rulant, iar diferența de 270 de milioane serviciile de întreținere pentru 15 ani, cu posibilitatea dublării perioadei de mentenanță. (n.r 30 de ani este durata de funcționare a trenurilor).

Ramele electrice noi trebuie să ofere o capacitate de cel puțin 160 de locuri pe scaune, 160 de locuri în picioare și 16 locuri pentru biciclete. Livrarea se va face în termen de maximum 4 ani de la semnarea contractului, durata totală fiind de 34 de ani (include și întreținerea) Traseele pe care vor circula noile trenuri electrice sunt:

  • Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov
  • Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat
  • Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași
  • Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava
  • Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Iași
  • Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava
  • Galați – Brăila – Constanța – Mangalia
  • Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
  • Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
  • Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași.

Serviciile vor fi oferite, inițial, pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulație a trenurilor. Însă acestea vor fi extinse odată cu punerea în funcțiune a instalațiilor pentru asigurarea tracțiunii electrice (Cluj Napoca – Oradea, București – Giurgiu, Constanța – Mangalia). În PNRR este prevăzută achiziția a 20 de trenuri destinate traficului de lung parcurs, care vor deservi principalii poli de creștere economică ai României – București, Cluj, Iași și Timișoara. S-a acordat prioritate rutelor care leagă orașele principale și orașele secundare, precum și servicii de conectare a acestora, pentru a contribui la reducerea poluării din transporturi”.

 

Sursa foto: CFR Călători

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *