Liderii G7 sunt de acord să discute despre plafonarea prețurilor pentru importurile de petrol și gaze rusești  

Redacția iun. 28, 2022 0 comentarii
petrol

Liderii G7 au convenit să discute despre introducerea unor plafoane de preț pentru importurile de petrol și gaze rusești pentru a încerca să limiteze capacitatea Moscovei de a finanța invazia Ucrainei, au declarat marți oficiali ai G7, scrie Reuters.

Uniunea Europeană va explora împreună cu partenerii internaționali modalitățile de limitare a prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor de import, se arată într-o secțiune a comunicatului final al G7 consultat de Reuters. Oficialii au spus că aceasta se referă atât la petrol, cât și la gaze.

G7 a dezbătut o plafonare globală a prețului energiei rusești pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma invaziei sale în Ucraina, care a crescut brusc prețurile la petrol și gaze.

Veniturile din exportul de petrol rusesc au urcat în luna mai, chiar dacă sancțiunile au redus volumul exporturilor sale, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie.

SUA a cerut prima dată un mecanism care să plafoneze prețul pe care alte țări îl plătesc pentru petrolul rusesc. Ideea este de a lega serviciile financiare, asigurările și transportul de mărfuri petroliere de un plafon al prețului petrolului rusesc. Astfel, dacă un expeditor sau un importator ar dori aceste servicii, ar trebui să se angajeze ca petrolul rusesc să fie vândut la un preț maxim stabilit.

Italia, a cărei economie este dependentă de energia rusă, a făcut presiuni pentru a extinde plafonul de preț la gaz. Săptămâna trecută, premierul italian Mario Draghi a avertizat asupra necesității de a aborda problema prețurilor la energie pentru a ține sub control inflația și a declarat că principala obiecție a colegilor europeni față de plafonarea prețului la gaze este teama că aceasta ar putea determina Rusia să reducă și mai mult livrările. 

Franța a declarat că mecanismul de plafonare a prețurilor ar trebui să se extindă dincolo de produsele rusești pentru a reduce prețurile la scară mai largă, inclusiv pentru națiunile G7 care caută să se aprovizioneze cu energie din alte părți.

Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *