Produse proaspete în valoare de zeci de milioane de lire sterline sunt lăsate să putrezească pe câmpurile din Marea Britanie deoarece fermierii nu pot atrage suficienți muncitori pentru a culege recoltele, în timp ce criza costului vieții se agravează, scrie Bloomberg.
Fructe și legume în valoare de aproximativ 22 de milioane de lire sterline (27 de milioane de dolari) au fost irosite în prima jumătate a anului din cauza lipsei de forță de muncă, potrivit unui sondaj realizat de National Farmers Union în rândul a aproape 200 de cultivatori. Deoarece sondajul reprezintă o treime din sectorul horticol, cifra totală a depășit probabil 60 de milioane de lire sterline, într-o perioadă în care prețurile din magazinele alimentare cresc într-un ritm aproape record.
„Nu este nimic altceva decât o parodie faptul că alimente nutritive și de calitate sunt risipite într-un moment în care familiile din întreaga țară se luptă deja să ajungă la sfârșit de lună din cauza creșterii costurilor de trai”, declară Tom Bradshaw, vicepreședintele NFU.
În timp ce multe părți ale economiei duc lipsă de personal, industria agricolă întâmpină adesea dificultăți deosebite în atragerea de lucrători, deoarece locurile de muncă sunt sezoniere și pot însemna ore lungi de muncă fizică pe un salariu relativ scăzut. Brexit a complicat, de asemenea, recrutarea din Uniunea Europeană. Mii de porci au fost sacrificați în fermele britanice începând de anul trecut, din cauza lipsei de personal din fabricile de carne.
De asemenea, risipa de alimente vine în contextul în care Marea Britanie a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din 1935 încoace, ceea ce a redus și mai mult producția.
Aproximativ 40% dintre respondenții la sondajul NFU au declarat că au suferit pierderi de recoltă din cauza lipsei de lucrători, iar cultivatorii se așteaptă ca producția să scadă cu încă 4,4% anul viitor. Producția britanică de fructe și legume a fost evaluată la aproximativ 2,7 miliarde de lire sterline în 2020.
NFU a îndemnat guvernul să extindă un program de lucrători sezonieri pentru a preveni irosirea recoltelor și pentru a sprijini investițiile în acest sector.