Lira sterlină este în pericol să devină o monedă de ”piaţă emergentă”, deoarece încetinirea creşterii economice şi riscurile mai mari îi determină pe investitori să renunţe la moneda britanică, potrivit Bank of America, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Până marţi după-amiază, în Europa, lira sterlină a scăzut cu 7% faţă de dolar în acest an, fiind tranzacţionată chiar sub 1,26 dolari, la 1,22 dolari pe unitate, la începutul acestei luni.
Poziţiile scurte au crescut faţă de monedă, pe măsură ce riscurile economice globale ale războiului din Ucraina, inflaţia, blocajele lanţului de aprovizionare şi încetinirea creşterii economice converg cu riscurile interne care decurg din situaţia unică a Băncii Angliei şi consecinţele Brexit.
Într-o notă de cercetare de luni, strategul senior al BofA G-10 FX, Kamal Sharma, a spus că poate fi aşteptată o slăbiciune suplimentară a lirei sterline în restul anului 2022.
El a respins, de asemenea, comparaţiile între soluţiile de înăsprire a politicilor monetare ale Rezervei Federale din SUA şi ale Băncii Angliei, argumentând că instrumentele de reacţie ale celor două bănci centrale sunt diferite.
”Dificultăţile cu care se confruntă BoE sunt unice, împreună cu o dinamică a ofertei pe care nu doreşte să o discute: Brexit. Acest lucru a dus la o strategie de comunicare confuză: creşterea dobânzilor în raport cu o economie care încetineşte brusc nu este niciodată o imagine bună pentru nicio monedă. O atenuare a riscului actual din cauza mediului şi a stimulentelor fiscale poate oferi o oarecare uşurare, dar daunele au fost făcute, iar perspectivele pentru GBP sunt sumbre”, a spus Sharma.
Mijlocul preferat de a valorifica căderea ”epică” a lirei sterline din graţie pentru BofA este avansul monedei euro faţă de lira sterlină, a adăugat Sharma.
Acest lucru a fost reiterat marţi de George Saravelos, co-director global pentru cercetare valutară al Deutsche Bank, care a declarat pentru CNBC că un optimism mai mare cu privire la creşterea europeană, precum şi efectele ”neliniare” ale revenirii Băncii Centrale Europene la dobânzi pozitive au însemnat că euro este gata să depăşească atât dolarul, cât şi lira sterlină.
”Dacă te uiţi la ce se întâmplă cu intrările în Regatul Unit, acestea mergeau în lateral şi, de îndată ce dobânzile BCE au devenit negative, am observat o mare accelerare a intrărilor în Regatul Unit – achiziţii de, spre exemplu, obligaţiuni din Marea Britanie”, a spus Saravelos.
”Pe măsură ce această dinamică se schimbă şi Banca Angliei este mult mai aproape de stagnare – este o înăsprire reticentă, ca să spunem aşa –ar trebui să vedeţi o cotaţie euro/liră semnificativ mai mare. O vedem la peste 90 de pence (pentru un euro) până anul viitor.”
Marţi după-amiază, euro a fost tranzacţionat la puţin peste 0,85 lire sterline pe unitate.
Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,1% în martie, iar economiştii se aşteaptă la noi contracţii în acest an, pe măsură ce criza costului vieţii din ţară se consolidează.
Inflaţia a accelerat la un ritm annual de 9% în aprilie, pe măsură ce preţurile alimentelor şi energiei au crescut.
În centrul perspectivei sumbre pentru lira sterlină, a remarcat Sharma, este faptul că poziţia investiţională internaţională netă a Regatului Unit s-a deteriorat în ultimii ani, deoarece investitorii străini deţin un stoc mare de active din Regatul Unit.
Activele Marii Britanii sunt acum mai scumpe decât erau în 2021, când intrările în ţară erau semnificative, iar lira este considerată din ce în ce mai puţin ”subevaluată” decât sugerează modelele, a adăugat el.
Sharma se aşteaptă ca Banca Angliei să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a controla inflaţia, după ce o a patra majorare consecutivă a dus dobânda de bază la un maxim din ultimii 13 ani, de 1%, la începutul lunii mai.
Banca anticipează că inflaţia va creşte la aproximativ 10% în acest an, ca urmare a războiului Rusia-Ucraina şi a blocajelor persistente din China.
Strategii Bank of America sunt din ce în ce mai sceptici că mecanismul de apărare al Băncii poate salva lira sterlină.
”Deşi nu este scenariul nostru central, credem că lira sterlină se află într-o poziţie din ce în ce mai dificilă, în care comunicarea băncii centrale a fost din ce în ce mai dificilă; acolo unde dezechilibrele cresc şi unde spectrul Brexit-ului încă mai planează pe scena politică internă”, a spus Sharma.
”Investitorii discută din ce în ce mai mult despre liră ca asumând caracteristicile pieţei emergente, în timp ce paralelele cu anii 1970 afirmă că este unul dintre cele mai grave decenii postbelice pentru Regatul Unit.”
El a adăugat că gigantul de pe Wall Street este îngrijorat de faptul că ”politizarea din ce în ce mai mare” a politicii Marii Britanii subminează lira sterlină şi a sugerat ca investitorii încep să se acopere pentru cazul în care lira sterlină îşi va pierde statutul de monedă globală respectată.