Lira sterlină se apreciază, în așteptarea unei posibile noi majorări a dobânzii de intervenție

Londra, Marea Britanie

Lira sterlină se aprecia luni în fața dolarului și, într-o măsură mai mică, în fața euro, susținută de perspectiva ca Banca Angliei să opereze joi o nouă majorare a dobânzilor, potrivit publicației boursorama.com, care citează agenția AFP.

În jurul orei 09,45 GMT, lira câștiga 0,24%, până la 1,3447 dolari. Față de euro moneda britanică avansa cu 0,11% la 83,12 pence pentru un euro.

Lira se apropie de maximul ultimilor aproape doi ani, atins la jumătatea lui ianuarie, la 83,05 pence, un record pe care l-a atins după publicarea unei inflații de 5,4% în ritm anual în decembrie, un nivel nemaivăzut din martie 1992.

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei (BoE), care vor difuza joi rezultatele reuniunilor de politică monetară, ar urma să confirme divergența strategiilor lor. Piețele pariază pe o nouă majorare a dobânzilor din partea BoE, pentru a contracara inflația, la două luni după ce a fost prima bancă centrală a unei țări membre a G7 care a făcut acest lucru după începerea pandemiei.

“Creșterea puternică a inflației și relaxarea temerilor legate de varianta Omicron justifică creșterea ratelor din decembrie”, estimează analiștii Barclays, care prevede o nouă creștere în februarie, pentru a atinge 0,5%.

Unii analiști afirmă însă că, deși o majorare a dobânzii este probabilă joi, certitudinea asupra subiectului nu este justificată.

“Comitetul nu a majorat dobânda în două reuniuni consecutive din 2004”, subliniază analiștii de la Pantheon MacroEconomics.

Sursa foto: Facebook/Welcome to London

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *