Lituanienii de la Green Genius vor să facă parcuri solare de 500 MW în România și pregătesc o investiție de 450 milioane de euro

Image of solar plants (2)

Dezvoltatorul de parcuri fotovoltaice lituanian Green Genius, membru al grupului Modus, intenționează să construiască în România, până în 2025, centrale solare fotovoltaice cu o putere instalată totală de peste 500 MW. Potrivit reprezentanților Green Genius, compania își propune să investească aproximativ 450 de milioane de euro în acest proiect.

Conform Planului Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice 2021-2030, România s-a angajat să atingă până în 2030 ponderea globală a energiei din surse regenerabile de 30,7%. În aceste condiții, România are nevoie de investiții masive în următorii ani în producția  energiei regenerabile și de aportul unor experți în domeniu pentru a contribui la tranziția către energie curată.

Observăm o creștere rapidă a cererii de energie regenerabilă în întreaga Europă. Obiectivele ambițioase ale Uniunii Europene în urmărirea modelului de neutralitate climatică încurajează țările să se concentreze din ce în ce mai mult pe dezvoltarea energiei regenerabile. Acum, când sectoarele sale energetice se află în faza de creștere rapidă, România are un potențial promițător pentru dezvoltarea de instalații solare. Din punct de vedere geografic, România are numeroase avantaje în ceea ce privește investițiile în energie solară, iar noi suntem pregătiți să investim aici în următorii ani“, spune Ruslan Sklepovič, director general al Green Genius.

Green Genius are proiecte în toată Europa: Lituania, Polonia, Italia, Spania etc. În prezent, portofoliul total de proiecte fotovoltaice Green Genius Solar PV sunt în curs de dezvoltare, în construcție sau deja implementate depășește 1,5 GW.

În plus, în 2021 compania a construit cea mai mare și eficientă centrală solară din țările baltice. De asemenea, în 2021 Green Genius a generat 399 GWh de energie verde și a oprit emisia a 335k tone de CO2.

Lucrăm la găsirea unei soluții inovatoare care ne va permite să renunțăm la tehnologiile vechi și poluante, astfel încât utilizatorii să obțină 100% energie verde din diferite surse regenerabile combinate”, continuă Ruslan Sklepovič.

Cu doar 10 ani în urmă, energia solară era cea mai scumpă opțiune pentru construirea unei noi instalații de producere a energiei, dar de atunci acest cost a scăzut cu 90%, conform statisticilor din cadrul raportului anual Levelized Cost of Energy Report (LCOE).

Instalațiile solare de astăzi sunt, de asemenea, mult mai eficiente. Acestea sunt capabile să genereze mai multă energie cu o amprentă de carbon mai mică. Prin urmare, pe lângă generarea de energie verde și curată, construirea de capacități de producere a energiei solare de 500 MW în România va contribui substanțial la reducerea costului facturii de electricitate pentru mulți români, susțin reprezentanții Green Genius.

Sursa foto: Green Genius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *