Dezbatere prezidențială la TVR: Ce măsuri ar lua candidații pentru corectarea deficitului. Ponta: România se îndreaptă cu o viteză uriașă spre o criză mult mai mare decât cea din 2010 / Nicușor Dan: Ați fost consilier economic în guvernul pe care îl criticați

Dezbatere electorala alegeri prezidentiale TVR Sursa foto: captură

Ce-a dea doua dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale a avut loc marți seară, fiind organizată de TVR la Cotroceni. Au fost invitați toți cei unsprezece candidați la președinție. George Simion a fost singurul absent, după ce a plecat și de la dezbaterea Digi24, care a avut loc luni seară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -


Ora 22:30 Ultima întrebare adresată către toți candidații: România trece printr-o situație dificilă. Care trei persoane din afara României ar fi apelate de președinte pentru sprijin politic, economic etc?

Crin Antonescu: Orice înalt responsabil de la președintele SUA sau președinta Comisiei Europene, orice stat aliat, în funcție de problema respectivă. Cunosc politicieni europeni, dintre cei activi Ursula von der Leyen, Antonio Tajani, Viktor Orban, Alfred Weber etc. Sun la cine trebuie pentru că președintele trebuie să fie un lider. Un președinte trebuie să fie vocea, chipul, fața României. Ramona Avramescu: În ce tip de chestiune i-ați cere sfatul lui Viktor Orban? Crin Antonescu: Într-o chestiune bilaterală.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Elena Lasconi: M-am întâlnit cu mulți șefi de… anul trecut 4 sau 5 și foarte multe persoane importante și cred că mă descurc foarte bine pentru că sunt o fire sociabilă și prietenoasă. Felul meu de a sluji pentru că ce este președintele dacă nu un slujitor al poporului lui. Aș comunica cu oamenii pentru că sunt reprezentantul lor. Da, nu am milioane de oameni în agenda telefonului dar o să am o relație umană, se pot găsi o grămadă de variante să faci asta. Au ucis instituția purtătorului de cuvânt, orice înseamnă comunicare cu oamenii. Din acest motiv suntem atât de dezbinați încât nu ni s-a comunicat, au lăsat loc la scenarită, fiecare s-a simțit nedreptățit. Primul lucru pe care l-aș face aș comunica cu oamenii.

Cristian Terheș: Am destule contacte în telefon, după 17 ani în SUA am acces în medii foarte înalte și nu le-am folosit. Un candidat suveranist care crede în fibra națiunii nu are nevoie de un străin să spună votați-l pe Terheș. Mă uit în ochii românilor și le spun cu câte idei ați rămas după dezbaterea asta? Nu se poate conduce o țară în felul ăsta. Cu atât mai mult nu poți reprezenta o țară afară. Ce-mi aducea aminte de această țară (când era plecat din România, n.red.) erau un clop și niște casete, că nu era Youtube (…) Candidez pe cont propriu, pe banii mei puțini, fără relațiile pe care mi le-am făcut nu doar ca europarlamentar, dar și înainte…

Lavinia Șandru: N-am vorbit despre părinții și bunicii noștri și poate n-ar fi rău, puneți mâna pe telefon și sunați-i (mesaj electoral despre relația cu familia, nu răspunde la întrebare, n.red.).

Victor Ponta: Sunt trei tipuri de situații când ar trebui să sunăm pe cineva din afara țării: O amenințare militară, am o relație personală cu Donald Trump. Apoi, Polonia și Turcia. Pentru o situație de urgență mi-aș suna vecinii să ne ajute cum i-am ajutat și noi pe ei: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina. În 2010 când a venit criza nu ne-a ajutat nimeni, așa zisul sprijin FMI a fost o povară. Așa se întâmplă și acum, suntem într-o criză mai mare decât în 2010, nu ne putem ajuta decât noi. Când am o problemă personală am doi sfătuitor, Andrei și Irina, i-am întrebat dacă să candidez (copiii lui, n.red.).

Sebastian Popescu: N-aș suna personalități, aș suna decidenți politici. În funcție de situația la care mă voi afla în momentul respectiv voi apela la liderii care se află cel mai aproape de problema respectivă (…) Voi apela la vecini. Dacă voi suna la președintele Comisiei Europene nu cred că nu va răspunde.

Silviu Predoiu: Trebuie să apelez în străinătate după ajutor când ai epuizat toate variantele din țară. M-aș bucura să am în agendă și să sun pe președintele SUA și obligatoriu aș avea și pe președintele Turciei. Nu ar fi rău să avem în agendă și telefonul președintelui Chinei.

John Ion Banu Muscel: Depinde ce fel de urgență avem. Este medicală? Vine armată? Vin rușii? Dar având în vedere că suntem parte din NATO, UE, cei doi sunt primii pe care îi sun. Dacă am o problemă cu un vecin, sun vecinul. Va trebui să decid atunci. Probabil că nu am un răspuns pentru dumneavoastră.

Daniel Funeriu: Soluția la problemele României se află în Constituție. Statul trebuie refondat (…) În 10 august 2018 românii au dat un semnal puternic care nu a fost înțeles. Rezultatul a fost cataclismul din decembrie. Pentru a nu fi în situația ”știu eu un băiat la comisie, știu eu un băiat la NATO și îl sun pe ăla”. Asta vreți? Sau o țară care este demnă, un stat etic care nu ne minte?

Nicușor Dan: Noi avem o uriașă resursă de expertiză pe care nu o folosim în diaspora și Republica Moldova. Avem oameni de afaceri care fac cinste României. Dacă vorbim de zona sanitară există medici români în vestul Europei și SUA. Avem mari profesori români (…) Republica Moldova a fost mai bună decât noi în fața agresiunii ruse. România are nevoie de specialiști, de români din afara granițelor, ei sunt gata să ne ajute, numai să recunoaștem că ei există și fac cinste României.


Ora 22:29 Nicușor Dan își cere scuze față de alegătorii candidaților care s-au simțit jignit în timul dezbaterii.


UPDATE 22:03 Carla Tănăsie, Digi24, către Victor Ponta (citează din Ponta despre cum a spus ca premier că va asigura medicamentele și amintește de Colectiv când pacienții au avut numeroase lipsuri în spitale, amintește și că Ponta se tratează în Turcia, n.red.): De ce v-ar crede românii că din funcția de președinte veți face ceva pentru sănătate?

Victor Ponta: Sănătatea și educația sunt prioritare, românii mă cred și acum, pentru că am plecat din funcție la Colectiv. Înainte să-mi depun demisia, un gest de responsabilitate dar n-a mai fost nimeni după mine, am semnat ordonanța prin care personalul medical a primit creșterile promise. Aceste servicii (medicale, n.red) trebuie să fie mult mai ușor accesibile. Este nevoie ca în sfârșit fiecare român care cotizează la fondul de sănătate să beneficieze de servicii.

Ora 22:02 Sebastian Zachmann, Prima TV, către Victor Ponta, Crin Antonescu și Elena Lasconi: Ce mesaj le-ați transmis românilor de-a lungul timpul de la înălțimea funcțiilor pe care le dețineți, într-o societate cu nepotism, amantlâc și ați contibuit la propășirea materială a familiei?

Victor Ponta: Soția mea e mai deșteaptă și face politică mai bine decât mine (…) Există șefi de partid care greșesc.

Crin Antonescu: Soția mea, Adina Vălean, a devenit europarlamentar în 2007, nu era soția mea, nu eram șeful PNL. În 2009, ca președinte al partidului eram în situația de a valida o listă pe care se afla și ea, cum se mai aflau 5 doamne. Nu am considerat să o pun sau să o scot pentru că e soția mea. A fost președinte a două dintre cele mai grele comisii din PE, a fost comisar european, a făcut proiectul roaming, podul de la Ungheni.

Elena Lasconi: Mă întristează că m-ați băgat în aceeași oală cu acești combinatori. Diferența majoră este aceea că la grupurile parlamentare ale partidelor lucrează membri de partid. La grupul parlamentar ai nevoie de oameni de încredere, e un job care este mult mai puțin plătit decât al unui avocat și sunt foarte mândră de soțul meu.

Victor Ponta, replică la Lasconi: Să știți că sunt femei în politică care n-au nevoie de soți. Aveți o atitudine anti-femei care mă uimește. Dar vi se potrivește.


UPDATE 22.00 Biletul extras de Nicusor Dan. Inundații. (Completează moderatorul: Inundații catastrofale)

Adelin Petrișor: Se întâmplă ce s-a întâmplat în Spania. Autoritățile merg acolo, oamenii sunt loviți cu pietre, oamenii se revoltă, dau foc unor mașini. Ce ați face? V-ați duce acolo? Cum ați rezolva treaba asta?

Nicușor Dan: În primul rând noi trebuie să avem un plan foarte bine stabilit pentru tipul acesta de evenimente. El teoretic există.

Ca președinte aș încerca să coordonez cu Inspectoratul pentru situații de urgență toate măsurile urgente care sunt necesar a fi luate.

Adelin Petrișor: V-ați duce acolo?

Nicușor Dan: Evident că m-aș duce acolo, dar mai important decât a mă duce eu acolo este coordonarea instituțiilor care trebuie să asigure locuințe provizorii pentru oamenii care sunt afectați.

Adelin Petrișor: Toți sunt în subordinea premierului. Eu de asta v-am întrebat. Regele Spaniei a fost acolo deși a fost lovit, au aruncat cu noroi, cu pietre. De asta vă întrebam dacă sunteți de acord ca la un moment dat trebuie să vorbim cu oamenii.

Nicușor Dan: Cu titlul general, principala problemă pe care România o are azi este neîncrederea oamenilor în clasa politică. Ăsta este lucrul la care noi trebuie să lucrăm zi de zi pentru a recâștiga această încredere față de care societatea nu poate să să funcționeze, nu poate să avanseze.


Ora 21:42 Nicușor Dan reia discuția despre tranzacțiile hectarelor de teren BTT/Herăstrău despre care spune că ar fi fost tranzacționate în mandatul de ministru al Tineretului și Sportului al lui Crin Antonescu.

Crin Antonescu, drept la replică: Suntem aici să vorbim despre România, securitate, politică externă. Omul minte la modul patologic, nu are niciun act, i-am cerut acte, nu mi-a dat. Vă rog foarte mult ca televiziune publică să îi cereți documentele și să nu mai ținem lumea cu această speță jenantă.

Ora 21:44 Nicușor Dan se ridică și spune că i-a dat documentele lui Crin Antonescu.


UPDATE 21.46 Moment amuzant, John Ion Banu Muscel își adresează singur o întrebare: ”În sfârșit îmi pot pune o întrebare. N-am voie să-mi pun o întrebare mie? Întrebarea către mine este: De ce sunt eu aici?”. Banu Muscel apostrofează jurnaliștii că se ”învârt” în jurul acelorași ”cinci mușchetari (sic!)”. Banu Muscel critică și formatul emisiunii pentru că nu vorbesc între ei . Asta-i intrebarea catre mine si n-am de gând să vă răspund.

Marian Voicu: Vreți și un drept la replică?


UPDATE 21:36 Nicușor Dan a stârnit protestele tuturor candidaților în timpul dezbaterii după ce a spus că ”nu dă atâta importanță” candidaturii lui Daniel Funeriu și că doar patru candidați au șanse să devină președinte: Simion, Antonescu, Ponta și el. Este apostrofat și i se cere să își ceară scuze.


UPDATE 21.30 Dispută Nicușor Dan – Victor Ponta pe măsuri economice și derapajul fiscal 

Ponta către Nicușor Dan: România a avut chiar aici în această clădire un președinte absent timp de 10 ani (…)

(Ponta paranteza: Actualul guvern condus de domnul Ciolacu, format din PSD, PNL, UDMR i-a înșelat pe români în foarte multe promisiuni, pensii, salarii, taxe, toate celelalte lucruri)

Continuă Ponta: Aș vrea să vă întreb dacă vă mutați de la Primăria Generală aici, dacă aveți un plan concret cu măsuri economice pentru legea pensiilor, legea 360 din 2023, dacă aveți un plan concret pentru legea militarilor 223 din 2015, dacă aveți un plan concret de creștere a subvențiilor pentru agricultură și dacă aveți un plan referitor la reducerea taxelor.

Ponta: Din punctul meu de vedere, sunt cel care în practică, nu în teorie, reducând TVA, impozitul pe dividende, toate celelalte taxe, am făcut ca românii să aibă mai mulți bani, să trăiască mai bine. Vreau să vă rog dacă aveți un plan economic, pentru că sunt născut în București și acolo n-am văzut plan economic, înțeleg că e pe dedesupt.

Nicusor Dan: Țin să vă aduc aminte că ați fost consilier economic în guvernul pe care îl criticați. Legat de București… Tot timpul îi invit pe români, când evaluează candidații, să se uite ce au făcut ei în viața lor socială și politică anterioară. Și eu am preluat o Primăria Capitalei cu o datorie curentă de 3 miliarde de lei care erau trei sferturi din bugetul ei anual și am reușit să recâștig încrederea mediului financiar și avem rating patru trepte peste ratingul național.

Programul economic pentru România, da, în primul rând trebuie să echilibrăm fiscal. Și asta cum se face? Stoparea marii evaziuni fiscale, atragerea banilor din fondurile europene care, după cum știți, întârzie, eliminarea multor cheltuieli inutile și mai ales un management profesionist la companiile de stat.

Și dacă vorbim de dezvoltare, trebuie ca statul român să stimuleze dezvoltarea acolo unde contează. Și am vorbit mai devreme de procesare în zona agricolă. Trebuie să ne uităm în zona marilor tehnologii pentru că acolo se va duce lupta viitorului, pe inteligență artificială, pe semiconductori. Trebuie să ne uităm la economie, să vedem cum putem să facem un așa numit campion național pe zona de energie care să aibă prețuri predictibile și care să poată să atragă mari investitori, mari centre de date.


UPDATE 21.20 Nicușor Dan: Mafiei imobiliare îi va fi mai greu cu mine președinte decât cu mine primar.


UPDATE 21.04 Victor Ponta, drept la replică pentru Elena Lasconi, care l-a acuzat că din cauza lui România nu a intrat în Schengen anterior: Eu am un plan economic cu măsuri pentru agricultură, militari. Guvernul PSD-PNL i-a mințit că le fac lege, dar astăzi nu au lege. Eu voi garanta că ceea ce au dreptul prin lege militari, pensionari, firmele românești, asta vom pune în practică.


UPDATE 20.35 Jurnalista Andreea Traicu, Adevărul, către Nicușor Dan: Ați fost acționar principal în firma Atlas Computers, iar în 2004 a apărut în acționariat și domnul Radu Octavian Claudiu. În același an, acesta a fost ales parlamentar pe listele PNL, a demisionat după ce a primit verdict de la CNSAS de colaborator al Securității. Despre domnul Radu Octavian sunt informații conform cărora a fost ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe, actualul Serviciu de Informații Externe. Cine v-a introdus în 2004 domnului Radu Octavian Claudiu și cum ați convenit să deveniți parteneri de afaceri?

Nicușor Dan: Am fondat firma Atlas Computer prin anii 99-2000 împreună cu niște prieteni. Această firmă se ocupa de comerț cu calculatoare. Domnul Radu Octavian conducea în momentul acela un grup care s-a numit și cred că îl mai conduce, se numește RTC.

În RTC era o mică firmuliță de calculatoare. Mai erau pe piața câteva firme și la un moment dat pentru că așa era piața, te obliga să fii mare, 5 firme s-au reunit într-o altă firmă. Cred că asta s-a întâmplat prin anul 2005 sau 2006 și toată această firmă a fost vândută în anul 2008, dacă nu mă înșel. Asta este tot.

L-am cunoscut în calitate de proprietar al trustului RTC, fără să am informațiile la care faceți referire.

Jurnalista: Cine vi l-a prezentat?

Nicusor Dan: Unul din partenerii mei din firma Atlas, care bine îl cunoștea din alte contexte.


UPDATE 20:25 Andreea Crețulescu, RTV, către Crin Antonescu: Ați locuit cu chirie la Monaco. Puteți să ne precizați dacă vreunul dintre membrii celebri ai grupului de la Monaco v-au finanțat chiria sau ați plătit-o personal? În apropierea apartamentului dvoastră locuiau într-un apartament de lux mai mulți membri Nordis.

Crin Antonescu: Niciodată, dar niciodată, nicio zi, nicio oră, nicio secundă nu am locuit cu chirie sau altfel în Monaco. Am trecut prin Monaco în calitate de turist, de 2-3 ori în viața mea, dar nu am locuit nicio oră. Cred că nici n-am înoptat în Monaco. Nu știu de unde aveți informația, nu mă miră.

Andreea Crețulescu: Nu ați locuit nici în Franța?

Crin Antonescu: Nu am locuit fir-ar să fie. Am locuit în România și Belgia.


UPDATE 20.15 Victor Ponta, arată un grafic care ilustrează că România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din Produsul Intern Brut. Evită întrebarea jurnalistei Sabina Iosub de la Antena 3 despre inundațiile din 2014 și salvarea Belgradului, despre poziționare față de lideri internaționali, numirile la parchete, pragul referendumului, direcția SUA și direcția Rusia. Contre cu jurnalista că nu e chemat la Antena 3 care îl lăuda mai demult.

Victor Ponta: Oamenii trăiesc din salarii, din pensii, firmele românești din taxe mici. M-ați lăudat atunci și vă mulțumesc pentru măsurile pe care le-am luat ca premier.

Așa arată deficitul bugetar al României în acest moment față de toate celelalte țări europene. Asta înseamnă că România se îndreaptă cu o viteză uriașă spre o criză mult mai mare decât cea din 2010. Împreună noi toți am reușit să ieșim din acea criză în care se tăiaseră pensii, salarii, se mărise TVA-ul. Vreau să vă spun că ceea ce trebuie să facă noul președinte este să aibă un nou guvern, nu actualul guvern, un nou guvern cu care să iasă din această criză și că există soluții concrete, domnule Nicușor, dar nu știu dacă… La agricultură, de exemplu, trebuie să interzicem importul de produse agroalimentare din Ucraina. Iată ce poate face președintele în Consiliul European.


UPDATE 20.05 Mădălina Chițu, către Nicușor Dan: Satele românești dispar sub ochii noștri. Ce strategie aveți pentru a scoate agricultura României din zona de subzistență și a o transforma în motorul României?

Nicușor Dan: În multele scheme eșuate de promovare economică, noi nu ne-am concentrat pe dezvoltarea unui ecosistem care să stimuleze procesarea lângă locurile de producție, ca să facem un ecosistem în care toată lumea să câștige. În ce privește investițiile statului, rrebuie să avem program național pe irigații. Doar 10% din terenurile agricole sunt irigate. Trebuie să combatem evaziunea fiscală care afectează producătorii români. Și trebuie ca în satele României să ducem educația și sănătatea.


UPDATE 19:58 Ștefan Onică, către Silviu Predoiu: Inteligența artificială și Social Media redefinesc puterea globală. Cum veți face ca România să fie protejată în fața atacurilor cibernetice?

Silviu Predoiu: Amenințarea războaielor cibernetice e foarte întâlnită. Există organisme care au atribute concrete în România, trebuie protejate, avem o problemă de credibilitate în ce privește structurile de informații. Câtă vreme nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, această luptă va fi privită de populație ca o măsură care îi vizează pe ei, nu în sensul protecției. Nu cred că avem nevoie de noi instituții, ci clarificări privind atribuțiunile acestora.


UPDATE 19:44 Jurnalistul Cristian Petru, către Lavinia Șandru: Tot mai puțini oameni merg la vot și din cauza scăderii populației României. Ce măsuri veți lua pentru ca tinerii să își formeze o familie în România?

Lavinia Șandru: Am o foaie de hârtie, vedeți ce scrie pe ea? Nimic, e albă. Asta au făcut majoritatea guvernelor de după `90 și majoritatea politicienilor din România pentru diaspora, pe care vrem să-i determinăm să vină acasă. Cum e prietena mea Elena care vrea să se întoarcă după 20 de ani la Roma. Știți ce-au făcut politicenii români cu toate speranțele românilor din diaspora? Asta au făcut! (rupe hârtia pe care o are în mână, n.red.) Vreau să fac în așa fel încât România să nu mai dispară, în fiecare zi suntem mai puțin cu 200.


UPDATE 19:38 George Simion (AUR) lipsește și de la această dezbatere, după ce a confirmat că va participa, a transmis jurnalista Ramona Avramescu.


Știrea inițială

Televiziunea Română organizează marți seara, la Palatul Cotroceni, o dezbatere electorală la care au fost invitați toți cei 11 candidați la președinția României.

Sub genericul „Un preşedinte pentru România”, evenimentul va fi difuzat în direct şi simultan pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, începând cu ora 19.30, dar şi pe platforma online TVR+ şi pe canalul YouTube al televiziunii publice, anunță tvrinfo.ro.

De asemenea, cele mai importante televiziuni din România — Pro TV, Antena 3 CNN, Euronews, Prima News, Realitatea TV şi Romania TV, dar și platforma Adevărul — vor prelua transmisiunea.

„Dezbaterea de la Palatul Cotroceni va oferi tuturor cetăţenilor şansa de a înţelege mai bine cine sunt candidaţii care le cer votul şi care sunt planurile lor pentru România”.

„Jurnaliștii TVR Ramona Avramescu şi Marian Voicu vor coordona dezbaterea de peste trei ore, structurată în jurul celor mai presante teme pentru societatea românească. Printre acestea se numără priorităţile mandatului şi relaţia cu clasa politică, soluţii concrete pentru recâştigarea încrederii în instituţiile statului, rolul preşedintelui ca mediator într-o societate polarizată, politica externă şi parteneriatele strategice în noul context internaţional, strategia de securitate naţională şi alte subiecte de interes major pentru români.”

Un moment special al dezbaterii va fi secţiunea „Situaţia de criză”, moderată de jurnalistul TVR Adelin Petrişor, în care candidaţii vor trebui să-şi prezinte viziunea şi deciziile pe care le-ar lua în situaţii extreme ce pot apărea în mandatul prezidenţial. Jurnaliştii TVR şi jurnaliştii altor organizaţii media vor adresa întrebări candidaţilor. Aceştia se vor confrunta şi în mod direct, într-o rundă specială, care promite să pună în evidenţă diferenţele reale de viziune şi abordare.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.