Au eșuat negocierile cu transportatorii și fermierii de la Ministerul Finanțelor / Protestele continuă / Boloș: Orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor. Are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor

protest-fermieri-tractoare-suceava Sursa foto: captură video Digi24

Pentru că nu s-a ajuns la un acord ferm cu Guvernul, fermierii și transportatorii continuă protestul și duminică. Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică dimineaţa, mai multe autocamioane se află în continuare staţionate în localitatea Afumaţi, pe DN 2, pe banda 1 a sensului de mers către Bucureşti, cu intenţia de a se deplasa pe timpul zilei către Capitală.

Ora 20.00: Protestatarii au ieșit din autovehicule și au blocat aproape complet circulația pe DN2, în localitatea Afumați, la intrarea în București, transmite Digi24.

Ora 19.38: Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, duminică seară, pe DN 1, pe sensul spre Bucureşti din cauza a zeci de autovehicule ale căror şoferi se declară solidari cu transportatorii și merg cu viteză foarte mică.

Ora 19.25: Sute de transportatori protestează duminică seara, în municipiul Constanţa, pe mai multe bulevarde, ei fiind însoţiţi de echipaje de poliţie şi jandarmi, relatează News.ro.

Convoiul se deplasează pe traseul Ovidiu – DN3 – municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Şoseaua Mangaliei, strada Hărman Arbore şi retur.

Ora 19:05: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, face declarații după negocierile cu reprezentanții protestatarilor:

Am precizat că orice măsură care ține de orice jalon și orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor, pentru că CE are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor.

Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că vizează interesul dumnealor, dar și interesele strategice ale României.

Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât ține protestul, țin de angajamentul cu CE. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care le vom discuta cu Comisia. Nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar e de bun simț să le prezentăm.

În privința RCA, trebuie discutat în continuare cu ASF. … Inducerea unui risc de faliment în domeniul asigurărilor nu-i lipsește României.

Cu toată prețuirea și înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să ducă la accentuarea evaziunii fiscale.

Sunt șase măsuri cu care am fost de acord, de exemplu legea prevenției să fie aplicată numai pentru acele fapte care țin de evaziunea fiscală, partea de digitalizare. …

Ar fi un vot de blam pe care ni-l dăm noi dacă luăm măsuri care afectează combaterea evaziunii fiscale.

O să venim cu un pachet de măsuri care privește partea de simplificare și înăsprirea măsurilor pentru tranzitul de mărfuri. Până la sigiliul electronic al mărfurilor tot vor avea ușoare dificultății pentru a rezolva problema dumnealor.

Dacă noi avem angajament față de Comisia Europeană haideți să facem aceste demersuri care țin de parcursul legal al procedurilor. Sunt deschis să stăm mereu la discuții, dar nu vreau ca masurile pe care la luăm să se întoarcă împotriva noastră.

Ora 18.43: Potrivit informațiilor G4Media.ro, în urma negocierilor din acest weekend, instituțiile au formulat următoarele propuneri:

1. Legea prevenției: aplicare numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală
2. Simplificarea procedurilor din Codul fiscal, în vederea debirocratizării procedurilor
3. Parteneriat între Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali
4. Cadru legal pentru investii în agricultură și industria agroalimentară, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și pentru investiții în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor
5. Scutire la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii și pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor
6. Reglementarea contabilă și recunoașterea fiscală a subvențiilor în vederea clarificării facilităților legate de scutirea de la plata impozitului pe profit
O serie de revendicări nu ar putea fi acceptate, pentru că implică angajamente ale României cu instituțiile europene, astfel că ar urma să fie prezentate Comisiei Europene.
Protestatarii au mai cerut:
– bani suplimentari pentru indemnizații de cazare și diurnă, fără documente, pentru că aceștia sunt scutiți de impozit pe venit; transportatorii ar dori creșterea veniturilor prin facilități neimpozabile, însă autoritățile consideră că acestea ar duce la creșterea evaziunii fiscale
– noi categorii de facilități fiscale, dar guvernanții au răspuns că situația fiscal-bugetară nu permite acest lucru
– să nu mai plătească accize la carburant, menționând că este birocratizata măsura de accesare a subvențiilor. Guvernul consideră că o astfel de solicitare ar fi o „extavaganță” fiscală, întrucât aceștia beneficiază de subvenții pentru plata accizelor.

Ora 18.13: Declarații ale reprezentanților protestatarilor după negocierile de la Ministerul Finanțelor:

„Ne adresăm celor care sunt în stradă

Dragi colegi, în urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanțelor, declarând că nu s-a ajuns la niciun acord motivând legislație europeană.

Nu s-au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Protestul nostru va continua la nesfârșit (…)

Ne trimite domnul ministru la cei care au scris PNRR

Totul ține de bai. Toate bugetele primesc bani prin Ministerul Finanțelor. Prin decizii greșite, instituțiile statului sifonează bani, statul trebuie să oprească robinetul. Agențiile primesc bani, dar nu gestionează nimic.

Am cerut măsuri clare. (…)

Nu s-a vorbit pe cifre, pe impact, absolut nimic. S-a vorbit pe acorduri luate de alți politicieni la Bruxelles.

Statul caută să pună cât mai multe taxe.

Nu am obținut absolut nimic.

Am stat la toate negocierile timpul necesar (…)”

Ora 17.25: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redactat o serie de propuneri pentru transporatori în privința RCA, între care posibilitatea de suspendare a contractului, de plată în rate, modificarea modului de calcul al tarifului pentru polițe pe perioade mai mici de 12 luni, potrivit unui document consultat de G4Media.ro, cu măsurile propuse. Detalii aici.

Ora 16.35: Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers pe DN 15, între localităţile Câmpia Turzii şi Luna din judeţul Cluj, precum şi pe DN 2, în Vama Siret din judeţul Suceava, transmite Agerpres.

IGPR le recomandă şoferilor să evite aceste zone.

Ora 15.05: O coloană de tractoare și tiruri au intrat în orașul Cluj-Napoca, transmite Digi24.

Ora 14:47 Întâlnirea delegației transportatorilor și fermierilor cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a început, fiind așteptat ca negocierile să conducă la sistarea protestelor.

Ora 14:26 Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat organizarea unor proteste în luna ianuarie, dacă nu se vor finaliza discuţiile cu autorităţile în legătură cu problemele din transport şi din piaţa de asigurări, dar nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu Guvernul, precizează organizaţia duminică, printr-un comunicat.

Ora 13:45 Coloanele de transportatori si fermieri au intrat pe mai multe centuri ale orașelor din țară. Forțele de ordine sunt în alertă. Întâlnirea cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș ar urma să înceapă de la ora 14:00, cu o întârziere de mai multe ore, după ce delegația protestatarilor nu s-a prezentat la prima întâlnire convocată de ministru.

„Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegația acestora nu s-a prezentat la întrevedere și a solicitat amânarea discuțiilor pentru ora 14.00. Reprezentanții MF rămân deschiși la orice propunere de reprogramare a întâlnirii sau la stabilirea unei noi modalități de comunicare pentru a aborda revendicările și problemele ridicate. Din partea MF, s-au prezentat la întâlnire: ministrul Marcel Boloș,  președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Nicoleta Cârciumaru,  Secretar de Stat Carmen Moraru și  Secretar General Adjunct Petronel Munteanu”, a transmis Ministerul Finanțelor.

Ora 13:20 Fermierii români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare ar putea primi în acest an ajutoare de stat de peste 161 de milioane de euro prin „Creditul Fermierului”, un program care urmăreşte sprijinirea accesului la lichidităţi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui proiect de Ordonanţă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Ora 12:20 O coloana imensă de camioane și tractoare blochează șoseaua din Suceava. Protestatarii au format coloana pe DN 29 și intenționează să ajungă la Vama Siret, transmite Antena3.

Ora 12:00 Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un set de măsuri care să aibă ca rezultat final reducerea RCA, a anunţat Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, după discuţiile de sâmbătă cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor.

Ora 11:42 Clubul Fermierilor Români a formulat o listă de 14 revendicări pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvern, în vederea rezolvării crizei financiare a agricultorilor şi redobândirii competitivităţii fermelor româneşti. Prima solicitare vizează acordarea subvenţiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflaţi în eşantionul de control clasic şi prin teledetecţie, precum şi accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).

Fermierii cer, totodată, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, care, potrivit sursei citate, nu respectă standardele UE şi pot pune în pericol siguranţa alimentară, dar şi de tranzitul cerealelor şi oleaginoaselor ucrainene. Aceştia solicită minimum 60 euro/tonă comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 euro/fermă şi până la 2,5 milioane euro/IMM din industria agroalimentară.

Ora 11:00 Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, s-a deplasat la Afumați pentru a discute cu protestatarii, transmite Antena3. Deocamdată camioanele și tractoarele n-au pornit spre Capitală, iar întâlnirea cu ministrul Finanțelor a fost amânată pentru ora 14.00.

Reamintim, zeci de camioane și tractoare din toată țara s-au adunat la Afumați, șoferii fiind pregătiți să intre în Capitală. De asemenea, protestele continuă în toată țara, având în vedere că revendicările transportatorilor și fermierilor nu au fost încă soluționate. Problema RCA este se numără printre argumentele majore care-i ține pe protestatari în stradă.

Ora 09:30 Unul dintre liderii transportatorilor şi fermierilor care protestează de cinci zile blocând şoselele de centură ale marilor oraşe, Dănuţ Andruş, a declarat sâmbătă seară, după întâlnirea avută cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), că nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun şi că cerinţele lor nu sunt de luat în calcul. La rândul său, preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, a afirmat că multe dintre solicitările protestatarilor erau şi acţiuni pe care noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară urma să le ia. Protestatarii au avut sâmbătă negocieri şi la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Transporturilor, iar duminică, de la ora 11, vor avea discuţii la Ministerul Finanţelor.

Știrea inițială

Reprezentanţii transportatorilor şi ai fermierilor merg duminică la Ministerul Finanţelor după ce sâmbătă aceştia au discutat cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Transporturilor.

„Estimăm că şi astăzi vor continua protestele transportatorilor şi fermierilor şi se va circula cu viteză redusă în multe zone ale ţării, în special pe centurile marilor oraşe, îndeosebi pe centura Capitalei, unde traficul a fost îngreunat în ultimele zile, de când au început manifestaţiile. (…) Sfătuim şoferii să acorde multă atenţie tuturor manevrelor efectuate şi să evite zonele cu proteste, pentru că se va circula cu viteză foarte redusă, pe alocuri putând apărea chiar blocaje în trafic”, se arată într-un comunicat al Centrului Infotrafic, conform Agerpres.

Conform sursei citate, duminică dimineaţa nu sunt semnalate autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa, A3 Bucureşti – Ploieşti, A4 Ovidiu – Agigea, DN 1 Ploieşti – Braşov şi DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, se circulă pe un carosabil uscat, vizibilitatea este bună, iar valorile de trafic sunt reduse.

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Sâmbătă, delegația transportatorilor a purtat negocieri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Ministerului Transporturilor, miniștrii de resort subliniind că s-au angajat să rezolve doleanțele protestatarilor care țin de portofoliile lor.

Sursa foto: captură video Digi24

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *