Livrările de telefoane mobile și PC-uri vor scădea din nou în 2023, estimează Gartner

Redacția ian. 31, 2023 0 comentarii
laptop telefon mobil

Livrările de computere personale și de telefoane mobile vor scădea pentru al doilea an consecutiv în 2023, livrările de telefoane ajungând la minimul ultimului deceniu, a anunțat marți firma de cercetare IT Gartner, scrie Reuters.

Livrările de telefoane mobile ar urma să scadă cu 4%, la 1,34 miliarde de unități în 2023, de la 1,40 miliarde de unități în 2022, a precizat Gartner. Acestea au totalizat 1,43 miliarde în 2021.

Această cifră este apropiată de nivelul livrărilor din 2009, când telefoanele Blackberry și Nokia erau lideri de piață, în timp ce Apple încerca să le afecteze dominația. Piața telefoanelor mobile a atins un vârf în 2015, când livrările au atins 1,9 miliarde de unități.

Pandemia a dus la o schimbare fundamentală în care oamenii care lucrează de acasă nu au simțit nevoia să schimbe frecvent telefoanele, a declarat într-un interviu Ranjit Atwal, director de cercetare la Gartner.

“Consumatorii își păstrează telefoanele mai mult decât se așteptau, de la șase la nouă luni, și se îndepărtează de contractele fixe pentru a se orienta spre contracte flexibile în absența unor noi tehnologii semnificative”, a spus acesta.

Cererea de smartphone-uri și PC-uri a crescut inițial în timpul pandemiei, dar a început să scadă la mijlocul anului trecut.

Creșterea ratelor dobânzilor la nivel mondial și a costului vieții au redus cererea de smartphone-uri, afectând companii de la Samsung la Apple.

Livrările de computere personale sunt așteptate să scadă cu 6,8% în acest an, după o scădere de 16% în 2022, a precizat firma de cercetare. Lenovo, HP și Dell sunt primii trei producători de PC-uri.

Prăbușirea pieței dispozitivelor va încetini în 2023, pe fondul așteptărilor unor perspective economice mai puțin pesimiste pe parcursul anului și a unei eventuale creșteri a cheltuielilor de consum și de afaceri, a precizat Gartner.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *