Europa se chinuie pentru a găsi alternative la gazul rusesc din Rusia și împinge lumea în pragul unei penurii de energie pe timpul iernii, cele mai grave efecte probabil să fie resimțite în economiile mai sărace din Asia, scrie CNN.
De când Rusia a invadat Ucraina, Uniunea Europeană a încercat să-și reducă dependența de energia rusă. Țările UE s-au luptat pentru a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat (GNL), o alternativă atractivă la gazul rusesc.
Dacă blocul reușește să „reducă drastic” dependența de gazul rusesc, adică reducerea consumului cu două treimi până la sfârșitul acestui an, cererea globală de GNL va depăși oferta cu 26 de milioane de tone până la sfârșitul lui 2022, conform unei analize recente a companiei de consultanță Rystad Energy.
Acest lucru echivalează cu aproape 7% din cererea globală de GNL anul trecut, sau aproximativ 25 de zile de aprovizionare.
„Evitând gazul rusesc, Europa a destabilizat întreaga piață globală de GNL care a început anul cu un echilibru precar după un 2021 tumultuos”, se arată în raport.
Europa a început aprovizionarea cu GNL cu o viteză vertiginoasă în ultimele luni. Regiunea, inclusiv Regatul Unit, a importat 28,2 milioane de tone între februarie și aprilie, potrivit datelor de la Independent Commodity Intelligence Services – aceasta este o creștere cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut. Franța și Spania au fost cei mai mari cumpărători.
Kaushal Ramesh, analist senior pentru gaze și GNL la Rystad Energy, a declarat pentru CNN Business că o penurie iminentă a devenit evidentă în martie, când „UE a anunțat că va crește importurile de GNL cu 50 de miliarde de metri cubi față de 2021”.
„Scena este pregătită pentru un deficit susținut de aprovizionare, prețuri ridicate, volatilitate extremă, piețe optimiste și geopolitică sporită a GNL”, a spus Ramesh în raport.
Joi, prețurile pentru GNL în Asia de Est au crescut cu 114% față de aceeași zi a anului trecut, la 22 de dolari per milion metric de unități termice britanice, potrivit datelor ICIS. Comerțul global cu GNL a crescut cu 6% în 2021, determinat de o revenire puternică după pandemie a cererii din Asia, arată datele Agenției Internaționale pentru Energie.
Cumpărătorii ar putea fi afectați de noi creșteri ale prețurilor pe măsură ce cererea europeană crește.
Prețurile GNL sunt strâns legate de prețurile gazelor naturale din Europa livrate prin conducte. Prețurile de referință pentru futures pe gaze în Europa se apropie în prezent de 30 de milioane de dolari, în scădere de la un record de 67 de dolari în martie, dar ar putea depăși 100 de dolari dacă Rusia ar întrerupe brusc livrările de gaze , așa cum a făcut deja în Polonia și Finlanda .
Asia ar pierde în acest context
Asia este cel mai mare importator de GNL din 2010, a declarat Ruth Liao, editor pentru LNG Americas, pentru CNN Business. Dar unor cumpărători din regiune le va fi greu să concureze cu economiile mai bogate din Europa și ar putea fi scoși de pe piață, indiferent dacă Rusia închide brusc robinetele sau nu.
„Iarna viitoare rămâne un risc major în ceea ce privește modul în care oferta de GNL poate echilibra cererea concurenței dintre Europa și Asia”, a spus ea.
Ramesh de la Rystad a spus că țări precum India, Pakistanul și Bangladesh sunt cele mai afectate, deoarece GNL este deturnat către Europa. Cumpărătorii ar trebui să înceapă să semneze acorduri de furnizare pe termen lung, a declarat Eric Heymann, economist senior la Deutsche Bank, pentru CNN Business.
Din noiembrie, India și Pakistanul au redus deja importurile de GNL cu 15%, potrivit datelor firmei de analiză Vortexa, o tendință determinată în principal de creșterea prețurilor. Ca urmare, cererea din Asia ar putea fi „permanent deteriorată”, unele țări trebuind să își intensifice utilizarea cărbunelui și petrolului, prezice Rystad Energy.