Luxemburg cere UE să limiteze accesul speculatorilor la piața gazului, ca răspuns la explozia prețurilor

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Uniunea Europeană ar trebui să limiteze participarea speculatorilor financiari pe piețele europene ale gazelor naturale, susțin oficiali din Luxemburg, măsură pe care a spus că ar putea ajuta la prevenirea creșterilor prețurilor, precum cele care se întâmplă pe întregul continent.

Prețurile europene ale gazelor și energiei electrice au crescut până în acest an, ceea ce a determinat guvernele să distribuie subvenții de urgență și să reducă impozitele pentru a proteja consumatorii de facturi mai mari. Unele țări doresc, de asemenea, reforme mai profunde pentru a proteja piețele energiei de șocurile prețurilor.

„Trebuie să eliminăm – prin reglementare, iar directiva privind gazul este locul potrivit pentru a începe să facem acest lucru – comportamentul speculativ extrem al unor comercianți care acum sunt pe piață, practic, împing prețurile”, a declarat ministrului luxemburghez al energiei, Claude Turmes.

Acest lucru ar putea fi realizat prin impunerea unor cerințe minime de acoperire împotriva participanților la piața gazelor, a spus Turmes, adăugând că va discuta ideea cu șeful UE pentru energie Kadri Simson vineri.

„O idee ar putea fi că cineva căruia i se permite să tranzacționeze pe piața europeană a gazului trebuie să aibă un anumit procent de acoperire”, spune acesta.

Comisia Europeană va propune o revizuire a reglementării UE privind piața gazelor naturale în decembrie, cu scopul de a o alinia la obiectivele blocului privind schimbările climatice prin împingerea mai multor gaze cu emisii reduse de carbon în rețea, în locul combustibililor fosili.

Potrivit analiștilor, costurile crescânde ale energiei electrice din Europa sunt în principal reduse la prețurile la gaz, care au crescut cu peste 300% în acest an, pe măsură ce economiile se recuperează de la pandemia COVID-19. De asemenea, a contribuit și puterea eoliană redusă.

Până în prezent, Comisia a rezistat apelurilor de limitare a implicării participanților financiari pe piața UE a carbonului, avertizând că intervenția ar submina încrederea în piață.

Spania, Grecia, Polonia și Republica Cehă au propus modificări pe piața UE a carbonului luna aceasta ca răspuns la creșterea prețurilor la energie.

Având în vedere că prețurile la energie încep cu agenda politică, Comisia elaborează orientări pentru modul în care țările pot răspunde la creșterea prețurilor. Miniștrii energiei din UE vor discuta creșterea prețurilor pe 6 octombrie.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *