Macron: Franța și Germania caută un compromis în privința includerii energiei nucleare și a gazelor în „taxonomia verde” a UE

nuclear plant Foto: Pixabay

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța și Germania continuă discuțiile în zilele următoare pentru a găsi un compromis în chestiunea dacă Uniunea Europeană trebuie să califice energia nucleară și gazele drept investiții verzi, potrivit agenției Reuters, citată de publicația boursorama.com.

Franța, unde energia nucleară furnizează 70% din electricitate, militează activ pentru integrarea energiei nucleare în “taxonomia verde” a UE. Hexagonul este în opoziție însă cu țări precum Germania, care a demarat dezangajarea din energia nucleară după accidentul de la Fukushima, în 2011, sau Austria.

Emmanuel Macron a afirmat joi seara, după un summit la Bruxelles, că o decizie privind această “taxonomie verde” va fi luată în curând de Comisia Europeană.

Potrivit unor surse, Comisia Europeană ar putea dezvălui în data de 22 decembrie planul său cu privire la includerea sau nu a gazelor naturale şi a proiectelor din domeniul energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”. Însă executivul comunitar nu a reuşit să rezolve disputa internă dintre statele membre, inclusiv între Franţa şi Germania, care au opinii divergente cu privire la aceste tipuri de energie.

Franţa, ţară care îşi asigură 70% din electricitate din centrale nucleare, este unul din cei mai importanţi susţinători ai energiei nucleare şi susţine că emisiile reduse de CO2 ale centralelor nucleare fac acest tip de energie crucial pentru tranziţia la energia verde. Însă Germania şi alte state se opun şi au început deja să îşi închidă propriile lor centrale nucleare.

Gazele naturale constituie un alt subiect care provoacă diviziuni între ţările care susţin că au nevoie de acest gen de combustibil pentru a putea renunţa la cărbunele mai poluant şi statele care susţin că acordarea etichetei de investiţii verzi pentru un combustibil fosil cum sunt gazele naturale afectează credibilitatea taxonomiei.

Taxonomia nu interzice investiţiile în activităţile care nu sunt etichetate drept “verzi” dar limitează această etichetă la acele activităţi considerate cu adevărat prietenoase cu mediul, în ideea de a direcţiona fondurile spre proiecte cu emisii reduse de carbon. Modul în care va fi conceput viitorul sistem european de clasificare a investiţiilor verzi este urmărit cu atenţie de investitorii din întreaga lume şi este posibil să atragă finanţare privată în valoare de mai multe miliarde de euro, finanţare care ar putea ajuta la tranziţia ecologică.

La mijlocul lunii octombrie, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor “verzi” până la finele acestui an.

“Pentru a câştiga bătălia climatică, avem nevoie de energie nucleară. Pentru noi toţi, energia nucleară este un activ crucial şi fiabil pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, se arată într-o declaraţie care a fost semnată în octombrie de reprezentanţii Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croaţiei, României şi Sloveniei.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *