Macron spune că statul francez trebuie să preia controlul asupra anumitor companii din sectorul energetic pentru a consolida independenţa ţării

Redacția mart. 17, 2022 0 comentarii
emmanuel macron sursa Consiliul UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus joi că statul trebuie să preia controlul asupra anumitor companii din sectorul energetic pentru a consolida independenţa ţării, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Şeful statului francez nu a precizat numele companiilor vizate, dar a spus că măsura ar face parte dintr-o strategie care ar include reformarea pieţelor energetice şi decuplarea preţurilor la electricitate de cele la gaze.

„Statul va fi nevoit să preia asupra sa mai multe aspecte ale sectorului energetic. Vom fi nevoiţi să preluăm controlul la mai mulţi jucători industriali”, a spus Emmanuel Macron cu ocazia prezentării programului său cu trei înainte de alegerile prezidenţiale.

Bloomberg a informat anterior, citând surse din apropierea discuţiilor, că Guvernul de la Paris, care deţine deja 84% din acţiunile companiei de utilităţi Electricite de France SA, analizează în prezent dacă să reia un plan care vizează naţionalizarea Electricite de France SA şi să îi reorganizeze afacerile prin concentrarea pe producţia de energie nucleară.

Macron, care potrivit sondajelor de opinie va câştiga alegerile prezidenţiale de luna viitoare, a reiterat joi că va promova construcţia de noi centrale nucleare pentru a înlocui combustibilii fosili şi a face Franţa o ţară neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon în 2050.

Luna trecută, Macron a promis o finanţare publică în valoare de zeci de miliarde de euro pentru a ajuta EDF pentru a construi 14 noi reactoare până în 2050, în ideea de a înlocui o parte din vechile sale centrale nucleare. Tot în februarie, Macron a spus că Franţa va colabora cu Comisia Europeană pentru a introduce noi reglementări pentru centrale nucleare şi a oferi preţuri stabile pentru consumatorii şi companiile din Franţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *