Macron va cere interzicerea importurilor rusești de petrol și cărbune, însă nu și pentru gazul rusesc, care rămâne o sursă importantă pentru multe țări din Europa

emmanuel macron sursa Consiliul UE

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat în favoarea interzicerii importurilor de petrol și cărbune din Rusia, ca parte a unei noi runde de sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza semnelor că forțele sale au comis crime de război la periferia Kievului, scrie Financial Times.

„Cred că trebuie să mergem înainte cu restricțiile pentru petrol și cărbune. Cu siguranță ar trebui să avansăm în privința sancțiunilor”, spune Macron. Însă el nu a cerut interzicerea importurilor de gaz rusesc, care rămâne o sursă crucială de combustibil pentru Germania, Italia și unele țări din Europa de Est.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a declarat că blocul va trage Rusia și guvernul său la răspundere pentru „crimele de război” din Ucraina și va lucra la noi sancțiuni împotriva Moscovei „în regim de urgență”.

Ambasadorii UE urmează să discute miercuri un nou pachet de sancțiuni. Blocul, a cărui președinție rotativă este deținută în prezent de Macron, s-a oprit până acum la interzicerea importurilor de gaze naturale, petrol și cărbune rusești de care unii dintre membrii săi depind în mare măsură.

Rusia exportă aproximativ 8 milioane de barili pe zi de țiței și produse rafinate în toată lumea, din care 4,5 milioane barili pe zi merg către Europa. De asemenea, Rusia este un mare furnizor de cărbune termic pentru UE, reprezentând 70%, sau 36 de milioane de tone, din importurile blocului de anul trecut, potrivit Eurostat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *