MAI și SRI au primit derogare de la ordonanța austerității pentru a-și cumpăra mașini

anvelope, cauciucuri, mașini, auto sursa foto: Pixabay.com

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul Român de Informații (SRI) au primit primi derogare de la ordonanța austerității pentru a-și cumpăra mașini noi în acest an, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență adoptat vineri de Guvern. Măsura este motivată printre altele de uzura mașinilor și de războiul de la granița cu Ucraina care poate duce la creșterea situației infracționale privind migrația ilegală și contrabanda.

Economedia a scris anterior că Ministerul Afacerilor Interne vrea să cumpere, până la sfârșitul lui 2024, autoturisme de cel mult 200 milioane lei. Autovehiculele pot fi autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete. Banii de mașini vor veni din veniturile înregistrate de Direcția Permise și Înmatriculări, anume confecționarea și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, iar acestea vor fi distribuite către toate direcțiile din subordine. În fundamentarea acestei OUG, MAI precizează că un procent de 30% din tot parcul de autovehicule sunt rulate mai mult de 100.000 kilometri, 39,3% dintre acestea au o vechime cuprinsă între 5-10 ani, iar 22,6% au o vechime de peste 10 ani. Tot în fundamentare, se precizează, fără a fi clar precizată legătura, situația războiului din Ucraina și a celui din Orientul Mijlociu.

MAI este într-un acord cadru cu mai mulți furnizori de autovehicule pentru achiziționarea de mașini care se încheie la 10 mai 2025. Cele 200 de milioane de lei ceruți pentru plata auto în 2024 pot fi folosiți atât pentru plata unităților recepționate în acordul  – cadru în curs, cât și pentru achiziții noi.

În 2022, MAI cumpăra pentru 50 milioane lei 300 de autovehicule noi BMW de la Automobile Bavaria, care au fost plătite integral până la finele lui 2023. Poliția a cumpărat atunci BMW-uri de la un dealer controlat de Michael Schmidt, amicul președintelui României. Acum două luni, o nouă licitație pentru achiziția de autovehicule în valoare de 520 milioane lei a fost lansată în SICAP. Aici încă nu s-au stabilit câștigătorii.

Proiectul adoptat arăta că și la nivelul SRI situația actuală a înzestrării cu autovehicule a structurilor este grevată de o serie de neajunsuri generate de deficitele înregistrate la mai multe categorii de autovehicule, precum și de faptul că mijloacele de mobilitate terestră aflate în dotare sunt supuse permanent unei intense uzuri fizice şi morale. La nivelul Serviciului Român de Informații, în anul 2025, când s-ar preconiza prima livrare de autoturisme, 62,35% din flota auto a Serviciului va avea o vechime mai mare de 10 ani”.

sursa foto: Pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *