Tuum, platformă de core banking de nouă generație din Estonia, a anunțat un parteneriat strategic cu Moldova Agroindbank (maib) în România, acolo unde cea mai mare bancă din Republica Moldova urmărește să își stabilească prezența exclusiv digitală prin servicii pentru clienții de retail.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Platforma SaaS (Software as a Service – adică software livrat ca serviciu, nu ca produs instalat local) de core banking a Tuum va reprezenta fundația operațiunilor de tip greenfield ale maib în România. În acționariatul Tuum se găsesc investitori precum CommerzVentures și Citi Ventures.
„Decizia maib de a colabora cu Tuum a fost luată în urma unei evaluări atente a celor mai avansate platforme de core banking. Tuum a fost identificată drept cea mai modernă, modulară și tehnologic avansată platformă, detașându-se clar de alte soluții din noul val. Credem că această soluție ne va sprijini în demersul nostru de a construi fintech-ul generației următoare”, a spus Jurgen de Ruijter, reprezentantul maib în România.
Maib a selectat Tuum în urma unei evaluări cuprinzătoare a celor mai importanți furnizori de platforme de core banking. Reprezentanții băncii spun că Tuum s-a remarcat prin abilitatea rară de a permite implementarea agnostică, funcționalitate care permite implementarea locală acolo unde este necesar și care a reprezentat un diferențiator esențial, oferind conformitate pe termen lung cu cerințele europene privind localizarea datelor, pe măsură ce maib își extinde prezența.
„Acest parteneriat reprezintă o etapă importantă pentru Tuum și o validare puternică a poziției noastre de lider pe piața europeană de core banking. Extinderea maib în România este una dintre cele mai ambițioase inițiative de banking digital din regiune și suntem mândri să o susținem cu o soluție concepută pentru viteză, scalabilitate și conformitate. Capacitatea noastră de implementare agnostică a fost un factor decisiv — demonstrând încă o dată că flexibilitatea este cheia pentru ca băncile să se miște rapid și să se dezvolte inteligent. Acest acord subliniază rolul Tuum ca partener strategic pentru instituțiile financiare consacrate care doresc să adopte strategii de tip „lansare și expansiune”, bazate pe tehnologie modernă, cloud-native”, a comentat Miljan Stamenkovic, Chief Revenue Officer la Tuum.
Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, deținând 37,3% din depozitele și 37,9% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul primului trimestru din 2025. Maib este un creditor cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025.
Banca a plătit dividende în valoare de aproape 32 milioane euro din profitul obținut în 2024. Este o instituție de importanță sistemică pentru țară, deservind aproape jumătate din populația Moldovei și fiind unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2.500 de angajați.
Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de private equity axat pe piețele emergente.
Maib desfășoară o extindere ambițioasă în România, bazată pe o ofertă digitală, exclusiv retail, cu model „asset-light”, adică având active fizice minime, fără sucursale bancare, adresată atât diasporei moldovenești, cât și pieței românești în ansamblu.