Majorarea impozitului pe locuințe se amână până în 2025, a decis comisia de buget din Camera Deputaților

imobiliar, locuinta, casa Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Majorarea impozitului pe locuințe se va aplica de la 1 ianuarie 2025, a decis marți comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor. Deputații au hotărât să aplice de atunci noul mod de calcul pe baza grilei notariale. În schimb, au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a coaliției de guvernare.

Ordonanţa 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, adoptată anterior de Senat, a primit marţi raport favorabil cu amendamente din partea Comisiei de buget a Camerei, înregistrându-se 20 voturi pentru şi 5 împotrivă, scrie Agerpres.

La propunerea PSD şi PNL, membrii comisiei au eliminat toate textele adoptate anterior de Senat de majorare cu 50% a impozitelor locale, rămânând forma iniţială a Ordonanţei care prevede că impozitul locuinţelor se calculează pe baza valorii acestora din grila notarială.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În plus, deputaţii din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia aceste prevederi referitoare la impozitele pe clădiri să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, în loc de 2023.

Coaliţia de guvernare lua deja în calcul să renunţe la creşterea taxelor locale, respectiv a impozitului pe locuinţe cu 50%, prin creşterea bazei de impozitare cu 50%, după ce prevederea a trecut de plenul Senatului şi era blocată în Camera Deputaţilor, au precizat surse parlamentare pentru News.ro.

Potrivit surselor citate, liderii coaliţiei nu au reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii autorităţilor locale, astfel că se lua în calcul o respingere a Ordonanţei în Camera Deputaţilor şi renunţarea, deocamdată, la această măsură.

În iulie, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, Executivul a decis că se va trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Proiectul a fost adoptat de Guvern și acum este în dezbatere în Parlament, unde pot fi aduse modificări.

Cu toate acestea, la un loc, notarii, evaluatorii autorizați și primarii au avertizat în ultimele luni că măsura va duce la un blocaj și la imposibilitatea ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale.

Așadar, autoritățile voiau să renunțe la calcularea impozitelor după grila notarială. Ministerul Finanțelor pregătise un nou mecanism, astfel încât impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%, după cum scria profit.ro. Acest amendament era semnat chiar de Ministerul Finanțelor.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, ulterior, că decizia privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost una luată în coaliție, precizând că varianta privind stabilirea impozitelor după grilele notariale a fost amânată după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

Senatul a adoptat, în octombrie, creșterea impozitelor pe proprietate cu până la 50%, de anul viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dupa ce ca sunt cu construite cu autorizatii false, proiecte false, structuri de rezistenta false, avize ISC si ISU false, mai cer si imozite marite pe falsuri.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.