ANALIZĂ Majoritatea angajaților din afara UE aduși să lucreze în România primesc salariul minim pe economie

lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Majoritatea angajaților din afara Uniunii Europene care lucrează în România câștigă salariul minim pe economie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, la cererea Economedia.

De exemplu, în sectorul construcții, în care sunt angajați numeroși lucrători străini din afara UE, cel mai des întâlnit salariu este cel minim, de 4.000 lei. Circa 14.115 de muncitori străini din afara UE care lucrează în construcții în România primesc salariul minim pe economie, dar există și muncitori care primesc chiar mai puțin, arată datele de la Ministerului Muncii. Spre comparație, salariul mediu brut din industria construcțiilor din România este de 5.826 lei, conform celor mai recente date anunțate vineri de Institutul Național de Statistică.

În comerțul cu ridicata, un alt sector cu numeroși angajați din afara UE, 7.371 lucrători primesc salariul minim de 3.000 de lei, mai arată datele. Salariul mediu brut în acest sector este de 6.554 lei.

Și în industria prelucrătoare, 8.546 de lucrători străini din afara UE primesc salariul minim de 3.000 de lei, în contextul în care salariul mediu brut este de 6.531 lei.

Situația este la fel și în HoReCa, unde 6.858 de muncitori străini primesc salariul minim de 3.000 de lei, în timp ce media sectorială este de 3.915 lei brut.

Există și lucrători din afara UE care primesc salarii mai mari, de exemplu de peste 10.000 lei, însă acestea sunt doar excepții în comparație cu frecvența salarială, care indică un număr mai mare de angajați din afara UE care primesc un salariu brut de 3.000 / 4.000 de lei.

Este vorba despre industria extractivă, unde 14 persoane primesc 21.057 lei brut, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze apă caldă și aer condiționat, unde o persoană primește 16.667 lei brut, administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public, unde o persoană primește 16.444 lei brut, precum și activități de servicii administrative și activități de servicii suport, unde 72 de persoane primesc 11.874 lei brut.

Acestea sunt industrii în care salariul este oricum unul mai mare, potrivit datelor INS pentru luna martie 2023: pentru industria extractivă salariul mediu brut este de 9.608 lei, pentru producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze apă caldă și aer condiționat salariul mediu brut este de 10.072 lei, pentru administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public salariul mediu brut este de 9.696 lei. 

Industria extractivă, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, construcții, precum și în industria comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, sunt domenii în care salariații din afara UE sunt plătiți cu un salariu mai mare de salariul minim, adică 4.000 lei/brut.

Exemple:

Descarcă de aici – Salarii muncitori străiniTop 5 cele mai frecvente salarii brute în funcție de domeniul principal de activitate economică declarat de angajator – cod CAEN, la nivel de secțiune economică, procesate la data 08.05.2023 (Anexa conține informaţiile extrase din baza de date privind Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic, conform transmiterilor de registru efectuate de către angajatori). 

Construcții, HoReCa și curierat, printre principalele domenii pentru care companiile din România aduc personal din afara UE

Companiile din domenii precum construcții, HoReCa și curierat aduc cea mai multă forță de muncă din afara Uniunii Europene, în top fiind muncitori necalificați la demolarea clădirilor (13.776 de persoane), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (7.695 de persoane) și manipulant mărfuri (7.238 de persoane), potrivit datelor puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) la cererea Economedia. 

Potrivit datelor IGI, printre alte categorii unde lucrează mulți străini din afara UE se numără ajutor bucătar (4.635) și vânzător la domiciliul clientului de bază (2.813).

Inspectoratul mai transmite că principalele naționalități angajate de companiile din România sunt din Bangladesh (29.525), Nepal (18.653) și Pakistan (12.373).

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *