Manevrele Rusiei pe piața gazelor amplifică criza energetică: Prețurile cresc în Europa, pe măsură ce Moscova reduce fluxurile de alimentare a continentului

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Efectele manevrelor rusești în piață: prețurile gazelor europene au crescut pe măsură ce Moscova și-a înăsprit presiunea asupra fluxurilor cruciale de gaze către continent, forțând națiunile consumatoare să se confrunte cu perspectiva de a-și menține economiile fără gaz rusesc, transmite Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu peste 14%, adăugându-se la creșterea de 46% în această săptămână. Reducerile de aprovizionare se răspândesc în Europa, companii precum Engie SA, Uniper SE și OMV AV spunând că primesc cantitate mai mică de resurse. Germania spune că reducerile prin conducta Nord Stream sunt „motivate politic” și vizează perturbarea piețelor, contestând declarația Gazprom PJSC că oprirea s-a datorat unor probleme tehnice.

Amintim, compania rusă Gazprom a anunţat miercuri reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Europa s-a temut de luni de zile de o reducere a aprovizionării rusești ca represalii pentru sancțiunile care vizează Moscova pentru invadarea Ucrainei, notează analiza Bloomberg. Cea mai recentă criză ar putea lovi industriile cheie – de la industria chimică la producatorii de oțel, o lovitură puternică pentru regiunea care se luptă deja cu creșterea inflației și cu o creștere slabă.

Raționalizarea gazelor devine o perspectivă reală.

Mișcarea Moscovei vine în momentul în care cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi au sosit joi la Kiev pentru discuții cu președintele Volodymyr Zelenskii, în cea mai importantă vizită în țară de la invadarea Rusiei la sfârșitul lunii februarie.

Rusia și-a întărit încet stăpânirea pe piețele energetice europene, oprind transporturile de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, din cauza unei dispute cu privire la cererea președintelui Vladimir Putin ca combustibilul să fie plătit în ruble. Acum, chiar și țările care au găsit soluții pentru a menține gazul rusesc sunt eliminate.

Berlinul a declanșat deja prima etapă a unui plan de urgență în trei pași pentru a asigura securitatea aprovizionării și ar putea fi obligat să meargă mai departe dacă reducerile se amplifică. Țara, totuși, a spus că poate asigura acum provizii alternative.

Reducerea aprovizionării anunțată miercuri urmează reducerilor din ziua precedentă, după ce Gazprom a invocat probleme legate de reparațiile turbinelor produse de Siemens. Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au lăsat echipamentul cheie pentru funcționarea gazoductului Nord Stream blocat în străinătate.
Aprovizionarea prin intermediul legăturii este de așteptat să scadă la puțin sub 65 de milioane de metri cubi pe zi, joi, conform datelor nominalizărilor. Aceasta aduce reducerea totală prin Nord Stream la aproximativ 60%.

Separat, miercuri seara a izbucnit un incendiu la al doilea cel mai mare zăcământ producător de gaze al Gazprom din Siberia de Vest. Cu toate acestea, unitatea regională a companiei a declarat că incendiul a fost stins și producția nu a fost afectată.

Cea mai recentă criză dintre Rusia și Europa se adaugă la o criză a ofertei deja creată de o întrerupere din SUA. O instalație majoră de export de gaze naturale lichefiate din Texas – o sursă vitală de aprovizionare pentru Europa – va rămâne închisă mai mult decât se anticipa inițial în urma unui incendiu de săptămâna trecută.

Ele vin exact în momentul în care o criză de căldură intensă care stăpânește Europa crește cererea de gaz pentru răcire. Continentul, care s-a bazat pe GNL din SUA pentru a umple golul rezultat din fluxurile mai scăzute din Rusia, ar putea fi nevoit să concureze mai feroce cu cumpărătorii asiatici pentru a-și asigura aprovizionarea de rezervă, în timp ce aceștia se grăbesc să umple instalațiile de depozitare înainte ca cererea să atingă din nou vârfuri în timpul iernii.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *