Marcel Ciolacu a anunțat programul economic cu care va candida la președinție: 5,5 miliarde lei pentru reindustrializare, alături de focus pe agricultură și servicii. „Statul nu mai poate decide creșteri de taxe peste noapte”

Marcel Ciolacu, congres PSD Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, în cadrul congresului PSD pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidențiale, programul economic cu care vrea să câștige acest scrutin. Un focus major este pe reindustrializare, unde Ciolacu a anunțat un program național de sprijin de 5 miliarde de lei și ajutoare de stat pentru mari investiții de 500 milioane lei,  altul este agricultura prin dezvoltarea fabricilor de procesare românești, deși nu a precizat o sumă, iar cel din urmă îl reprezintă serviciile. Ciolacu a mai spus că „statul nu mai poate decide creșteri de taxe peste noapte”, dar că toți trebuie să plătească taxe.

  • PSD s-a reunit sâmbătă în congres pentru a-şi alege noua conducere, premierul Marcel Ciolacu fiind singurul candidat. Congresul a început la ora 10 la Romexpo cu o serie de atacuri la adresa PNL și a președintelui Klaus Iohannis. (Detalii, pe G4Media)

Marcel Ciolacu a anunțat un proiect prezidențial de „reînnoire națională”, care se bazează pe o țară puternică economic. El spune că va crea astfel un „triunghi strategii al dezvoltării României” format din industrie, agricultură și servicii.

Astfel, prima direcție strategică a programului economic al lui Marcel Ciolacu va fi industria.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
  • „Reînnoirea României va începe cu re-industrializarea țării. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice și industriale din Europa. Aceasta trebuie să fie planul nostru de țară: industrie – producție – export”, transmite Marcel Ciolacu.
  • În acest sens, el a stabilit patru obiective, respectiv:
    – Primul obiectiv – readucerea la viață a marilor uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie cu ajutorul capitalului privat. Marcel Ciolacu vrea astfel un program național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei, iar finanțarea va veni parțial din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României.
    – Al doilea obiectiv – o nouă politică de stat dedicată marilor proiecte. „Trebuie să atragem investiții mari, în domenii cheie pentru viitorul economiei. Vom acorda pachete de ajutor de stat și garanții pentru investiții greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puțin trei investiții de această mărime în fiecare an. Și doar firmele care își îndeplinesc țintele stabilite prin contract vor primi bonificații fiscale”, a declarat Ciolacu.
    – Al treilea obiectiv – creșterea unor noi generații de specialiști prin sistemul de învățământ tehnologic.
    – Al patrulea obiectiv – o nouă mentalitate orientată către inovare. „Avem nevoie să investim masiv în energie curată. Asta înseamnă facturi mai mici pentru oameni și mai multă competitivitate pentru marea industrie. Asta va însemna automat și o reducere a cheltuielilor statului”, a transmis Ciolacu.
  • El a mai anunțat programul „ZERO costuri cu utilitățile” pentru spitale, școli și grădinițe, prin care aceste instituții își vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice și solare prin programe de stat.
  • În plus, premierul a spus că România trebuie să dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate să devină jucător important pe piața semiconductorilor.

A doua direcție strategică din programul economic al lui Marcel Ciolacu este agricultura.

  • El promite „mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii” și că va continua să dezvolte fabricile de procesare românești și că va crește subvențiile pentru fermieri.

A treia direcție strategică este dezvoltarea serviciilor. 

  • Prin aceasta, vor fi majorate în continuare alocările pentru toate programele de finanțare a IMM-urilor, iar firmele care fac export vor fi susținute prin bonificații fiscale.
  • Sunt abordate și serviciile medicale și de educație, printr-un sistem de deduceri din impozitul pe salarii.
  • Ciolacu spune că „trebuie să ne gândim serios și la turism”, în contextul în care „începem să avem autostrăzi și șosele moderne”.

În cele din urmă, Ciolacu afirmă că deja a transformat domeniul construcțiilor în prioritate de dezvoltare prin absorbția din fonduri europene și dezvoltarea infrastructurii.

Pentru a realiza acest program, Ciolacu vrea un „parteneriat autentic între stat și privat”.

Marcel Ciolacu a mai declarat că „statul nu mai poate decide creșteri de taxe peste noapte, dar toți trebuie să plătească taxele care sunt în vigoare”.

Ciolacu mai promite că până la sfârșitul anului, vom avea o aderare completă la Schengen, iar în 2026, România va intra și în OCDE. Pentru acest lucru, el spune că reprezentanții celor mai puternice companii românești vor merge în deplasările externe.

Pentru românii din diaspora, Ciolacu vrea ca fiecare cetățean, stabilit legal în străinătate, care se întoarce în țară, să aibă 10 ani scutiri de impozite pentru banii pe care îi aduce înapoi. La fel, orice sumă adusă din afară – investiții, chirii, dividende, orice – să fie scutită de impozit timp de 10 ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: