Marcel Ciolacu a propus în coaliție ca o persoană să nu poată face parte din mai mult de un consiliu de administrație, iar prezența în funcție să fie condiționată de experiența în domeniu

Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marcel Ciolacu a propus în coaliție ca o persoană să nu poată face parte din mai mult de un consiliu de administrație, iar prezența în funcție să fie condiționată de experiența în domeniu, au declarat surse politice pentru G4Media.

Propunerea face parte dintr-o serie mai largă de propuneri înaintate coaliției de președintele PSD, la ședința de luni seară, între care și impozitarea progresivă a veniturilor cumulate de la stat care depășesc salariul președintelui (aprox. 25.000 lei). Vezi toate detaliile pe G4Media.

Propunerea lui Ciolacu privind limitarea și condiționarea accesului în consiliile de administrație vine în contextul în care aceste structuri sunt în prezent populate cu persoane care fie nu au experiență în domeniul în care au fost instalate, fie fac parte din mai multe consilii, uneori cu domenii complet diferite.

Economedia, G4Media și alte publicații au scris pe larg despre aceste situații. Iată câteva exemple:

  • CNAIR: Din CA al acestei instituții fac parte, între alții, ofițerul de poliție Ion Damian și Costin Mihalache, absolvent al Academiei de Poliție care a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare și a fost consul la Beijing;
  • Din CA al CFR face parte și jurista Ștefănescu Rela Nicoleta, cu funcții în administrația centrală la Ministerele Culturii, Dezvoltării și Finanțelor;
  • Din CA al Romgaz face parte și fosta parteneră de afaceri a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, deși nu are legătură cu domeniul energiei. Lorena Stoian este practician în insolvență, membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, iar din 2013 a dobândit și calitatea de mediator, membru al Uniunii Naționale a Mediatorilor din România. Nu este clară din CV legătura Lorenei Stoian cu domeniul energiei;
  • Noul CA al Eximbank are, printre membrii neexecutivi, persoane specializate în Drept sau Filosofie. Vasile Secares – Membru neexecutiv independent. Secareș își notează în CV câteva scurte traininguri în „banking”, dar, ca formare universitară, acesta e licențiat în Filozofie la Universitatea București și doctor tot în Filozofie. Înainte de 1989 a fost cercetător la Centrul de Studii și Cercetări de Istorie și Teorie Militară și la Institutul de Științe Politice, precum și conferențiar la catedra de Relații Internaționale în cadrul Academiei de Studii Sociale și Politice. Imediat după Revoluție a fost membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională și vicepreședinte FSN.
  • G4Media a arătat cum fiica fostului deputat PNL Cezar Preda a avut o ascensiune spectaculoasă în guvernarea liberală și a devenit membru în CA al Romfilatelia și detașată în Ministerul Afacerilor Externe;
  • G4Media a mai arătat și cum Lucian Taropa, prieten de familie cu Sorin Grindeanu, a fost numit membru în CA al Autorităţii Aeronautice Civile chiar de către ministrul Transporturilor. Alături de Taropa a fost numit membru în CA și Mihai Neacșu, fratele baronului PSD Marian Neacșu. Mihai Neacșu nu are nici o experiență relevantă sau pregătire academică în domeniul aeronautic. Toată experiența sa profesională este la firma de familie Estrella Imex SRL, al cărei obiect de activitate este cultivarea cerealelor (mai puțin orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, potrivit portalului specializat Confidas. El a fost mai întâi director de vânzări, apoi administrator;
  • Și nu în ultimul rând, un fost manager de spital SRI și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe vremea lui Adrian Năstase, generalul în rezervă Cristian Georgică Celea, 67 de ani, a fost numit în CA al CNAS, prin semnătura premierului Nicolae Ciucă, transmite Libertatea.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

  1. De unde tăiem?
    Din indemnizatiile celor 5000 de numiti pilitic?
    Adica de la incompetenți?
    😯
    Avem cel mai expandat aparat guvernamental de după 1989. 
    Niciodată un guvern nu a avut peste 130 de secretari și subsecretari de stat, iar dacă îi adaugăm pe cei care au rang de secretar de stat prin diverse instituții, numărul ajunge spre 200.
    Să mai adăugăm un întreg aparat de lucru al fiecăruia dintre ei, de la șofer, secretară, consilier.
    Dacă dl Ciolacu vrea economii, ar putea să înceapă de acolo.
    În ministere, câți angajați sunt în mod real necesari și performanți? 
    Cei mai mulți dintre ei nu au cine știe ce calificări și nu fac cine știe ce muncă extraordinară. 

    În mod real, toate ministerele mustesc de clientelă politică, de nepotisme, pentru că în România salariile bugetarilor sunt mai mari decât în mediul privat, ceea ce e o anomalie.
    Apoi, pensiile speciale și dobânzile reprezintă aproape 3% din PIB, adică procentul de deficit pe care nu ar trebui să-l depășim.

    O abureala, pensiile speciale raman !
    Cumularzii raman!
    Au rezolvat!

    Nu se poate!
    Monstruoasa Coalitie sau câinele nu pleacă de la macelarie!😁

  2. Economedia, a disparut articolul in care zicea Ciolacu ca nu ar trebui sa fie salariu mai mare ca al Presedintelui ? (ceva legat de..)

    Pai, e de bun simt sa nu existe salariu bugetar mai mare decat cel al Presedintelui, altfel se intelege ca exista sarcini mai grele decat cea de a stapanii o Tara …

    Din pacate, dl. Iohannis ne-a aratat c-a fost coleg ani grei cu Dragnea … ‘La Dreapta Tatalui’, pacat ca se tot ascunde dupa functii care sa-i ofere in continuare ‘imunitatea’.

    Ii doresc norocul lui Trump ! Era penal inainte sa ajunga presedinte dar na, sat fara caini, cainii -s corupti si ei, baga cot la cot cu hotii. QED si nu mai abuzati copii.

    Se mira ca netotii cum de au ajuns toti netotii sa castige teren in Politica …

    O tara de rasul Lumii. Aveti noroc ca trag hamalii, milioane. Pana si la privat, sunt mult sub-platiti pt. ce sume ‘babane’-s scoase-n afara.

    Una peste alta, doar Curtile de Justitie Europene mai au o sansa. La noi, totu-i corupt pana-n maduva.

    Abandonati orice Speranta !

    USR, daca erau seriosi, pomeneau public de acel vot electronic care ar schimba politica Globala, permanent. Miza fiind inca functiile la care ei inca viseaza, disparand problemele de logistica si facand loc pt. adevarata Democratie.

    Nu ies tinerii la vot ? Ghici ce, nu le place birocratia ! Stampila e tehnologie de acum 1000 de ani.

    Da, vorbiti cu Google si Apple sa upgradeze toate telefoanele si pe urma lansati Aplicatia de Votat de oriunde / Glob Presedinti si Parlamentari, o sa vedeti Procente. 🙂

    De ce sa stau la coada sa votez niste nemernici ?

    Oricum, USR sunt SRI v.2.33, n-aveti grija !
    Cum ne-a tradat Iohannis or sa ne tradeze si ei !
    Deja au facut lucruri Foarte Ciudate … I-a batut Dancila ! L-au pierdut pe Ciolos iar Nicusor a devenit, intr-adevar, un PNL-ist convins, ca asta era pata lui, sa se joace cu Oraselul …

    Pana si Firea a primit post nou, sa nu-i rugineasca sarmele … tre’ intretinute …

    Grecia v2.0, sa vedeti Prapad ! Asa e cand Parazitul isi distruge Gazda, se mira ca n-are incotro …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *