Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că prioritatea social-democraţilor în această perioadă o reprezintă elaborarea unui plan de măsuri care economice care oprească inflația şi să protejeze firmele româneşti.
El a mai spus că subliniind că românii au nevoie de un plan social şi economic “articulat” şi nu de “avioane”, reprezentate de “rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcţii sau alte aranjamente electorale”.
“Ne concentrăm pe redactarea unui plan de măsuri care să stopeze creşterea preţurilor şi a inflaţiei, să încurajeze producţia autohtonă, să creeze noi locuri de muncă şi să protejeze firmele româneşti. Sunt convins că asta aşteaptă românii de la noi. Nu rotative, comasări de alegeri, bătălii pe funcţii sau alte aranjamente electorale. Oamenii au nevoie de soluţii, de un plan social şi economic articulat, nu de avioane!”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În februarie 2022, Marcel Ciolacu spunea, în contextul creșterii prețului carburanților, că „A doua mare problemă după scumpire este inflația”, devenind deliciul meme-urilor pe rețelele de socializare.
Economedia a scris la vremea respectivă un mic tratat de economie pentru Marcel Ciolacu în care i-a precizat că “inflația înseamnă chiar scumpiri. Drept urmare, inflația și scumpirile nu pot fi probleme separate, pentru că sunt același lucru, de principiu.
Scumpirea, conform dexonline, înseamnă o creștere (mare) a prețului unei mărfi sau a unui serviciu.
Inflația este rata de creștere a prețurilor într-o anumită perioadă de timp. A avea inflație înseamnă o creștere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor.
Scumpirea poate însemna o creștere a prețului mărfurilor doar pentru câteva zile. Efectul anumitor scumpiri nu este vizibil în economie în ansamblu, deoarece adesea există alte produse care se ieftinesc, în balanță.
Însă inflația reprezintă creșterea prețurilor mărfurilor pe o perioadă susținută de timp, deoarece ieftinirile unor bunuri nu sunt suficiente pentru a contrabalansa scumpirile altor bunuri sau scumpirile afectează considerabil mai multe bunuri. Efectul inflației se resimte asupra aspectului macroeconomic al unei economii.
Creșterea prețurilor își poate înceta efectul după câteva zile, în timp ce inflația este pentru o perioadă susținută de timp.
Există așadar o singură diferență minoră: scumpirea este un fenomen specific unui articol, al cărui preț a crescut, însă inflația este un fenomen general – dacă prețurile la toate produsele urcă, există inflație. Iar de principiu creșterea prețurilor detemină inflația și nu invers.
Dar atât scumpirea, cât și inflația înseamnă practic că cu aceiași bani putem cumpăra mai puțin decât înainte.
Concluzia este că inflația și nivelurile prețurilor sunt inseparabile și nu pot fi catalogate drept probleme diferite.
P.S. „Prețurile se scumpesc” este un pleonasm.”