Marcel Ciolacu anunță modificare de lege pentru a limita avansul dat la achiziția unui apartament, când blocul nu este construit încă / Reacția, după ancheta Recorder despre Nordis

nordis Sursa Foto: Grupul Nordis

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri o modificare de lege pentru a limita avansul dat la achiziția unui apartament, atunci când blocul nu este construit încă. Reacția sa vine după ancheta Recorder despre Nordis.

„Trebuie intervenit legislativ. Am avut o discuție cu colegii mei ca astfel de lucruri să nu se mai poată întâmpla.
Am luat legislația și din Franța, și din Germania. În momentul acesta au făcut un grup de lucru la parlament, făcut de domnul Simonis, o să vină cu o propunere legislativă. Cu adevărat cele sesizate trebuie să nu se mai întâmple. În Franța nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10%, la un bloc, la niște locuințe pe care nu le-ai construit
sau se merge pe sistemul de asigurări. Mi se pare normal săă modificăm legislația în acest sens”, a declarat Marcel Ciolacu, înainte de ședința de Guvern.

Recorder.ro a publicat, luni, o amplă investigație despre dezvoltatorul imobiliar Nordis, despre care spune că ”a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite”.

Vezi mai jos integral investigația realizată de Recorder.ro. Filmul are o oră:

Ce a dezvăluit investigația Recorder. Ideile principale:

– Nordis trebuia să fie cel mai spectaculos proiect imobiliar din România ultimilor ani, dar evoluția acestei afaceri a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale cu sute de oameni păgubiți și multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului.

– Folosind campanii de marketing agresive și speculând slăbiciuni majore din legislația românească, Nordis a încasat sume uriașe în avans de la oameni care, deși le-au plătit integral, n-au mai intrat în posesia apartamentelor promise. Recorder a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite.

– România este un adevărat paradis legislativ pentru dezvoltatorii imobiliari care vând apartamente din stadiul de proiect. Legile românești le permit acestor firme să încaseze în avans chiar și 100% din valoarea apartamentelor încă neconstruite, nu impun nicio restricție cu privire la cheltuirea acestor bani și nu obligă dezvoltatorii să încheie asigurări care i-ar putea despăgubi pe clienți în caz de forță majoră. Prin comparație, în Franța nu se poate încasa un avans inițial mai mare de 5%, banii merg într-un cont special destinat construcției, iar dezvoltatorii sunt obligați să încheie asigurări care îi protejează pe clienți.

– Legile care favorizează astfel de fraude imobiliare ar trebui modificate în Parlament, dar afacerea Nordis este plină de conexiuni politice la cel mai înalt nivel.

– Asociatul principal al Nordis este Vladimir Ciorbă, iar soția acestuia este Laura Vicol, parlamentar PSD și șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Această comisie are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Practic, Vicol ar trebui să modifice legile care i-au permis soțului său să derulează toată această schemă frauduloasă. – Deputata Laura Vicol conduce o mașină care aparține firmei Nordis și are în declarația de avere bijuterii de 1 milion de euro. Înainte de a fi parlamentar, i-a apărat pe frații Cămătaru în calitate de avocat. Acum, din postura de șefă a Comisiei Juridice este cea care audiază ministrul Justiției înainte de a ajunge în funcție.

– Printre notarii cu care Nordis a lucrat în parafarea contractelor se numără Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, și Andreea Cosma, fostă deputată PSD și fiica lui Mircea Cosma, baron PSD de Prahova. – Mai mulți oameni păgubiți în această afacere se plâng că Nordis beneficiază și de protecție în Justiție, plângerile penale făcut împotriva companiei fiind ignorate de procurori.

Nordis Group susține, într-un comunicat, că nu a vândut apartamente de două ori și că a plătit despăgubiri de 115 milioane de lei clienților pe care îi acuză că ”au apelat ulterior la presiuni și șantaj pentru a obține beneficii suplimentare”.

”Încercările repetate de rezolvare pe cale amiabilă a tuturor dosarelor de deschidere a procedurii insolvenței au generat o reacție total contrară; respectiv, nu s-a înțeles efortul Nordis de a se redresa și de a duce la capăt proiectele și de a livra unitățile promise, ci s-a înțeles că formularea unei cereri de deschidere a procedurii insolvenței reprezintă cel mai bun mijloc de presiune pentru a obține sume de bani de la Nordis”, se mai arată în comunicatul companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce e drept. Si Simonis are afaceri imobiliare. Fratele lui a construit in comunele de pe langa Timisoara zeci de blocuri. Deci familia Simonis e experta in imobiliare asa ca cine e mai potrivit? Ma refer potrivit pt cei care fac abuziv bani din asa ceva, nu potrivit pt cetateni.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.