Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că autoritățile locale vor lua fiecare decizia dacă vor majora sau nu impozitele locale, precizând că românii vor să trăiască ca afară, dar România are cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților.
Declarațiile sale vin în contextul în care coaliția de guvernare a decis să introducă un amendament la o lege prin care impozitele pe proprietate vor crește cu până la 50% de anul viitor.
„Trebuie să luăm în calcul că avem cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților, sub 2% din PIB, media europeană fiind de 4,6. Vrem să trăim ca afară… […] Asociația Municipiilor din România ne-a transmis că nu se poate aplica grila și să amânăm 2 ani de zile. Asociațiile municipiilor și orașelor au spus că nu s-a terminat digitalizarea sistemului și că nu se poate aplica grila notarială. Atunci s-a luat decizia să descentralizezi către autoritățile locale. Am descentralizat aceste taxe către autoritățile locale. Poate unele autorități locale nu vor să facă nicio majorare. Dar o diferențiere trebuie să existe. Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul, nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte județe. Există un amendament la care vor veni norme de la ministerul de Finanțe”, a declarat Marcel CIolacu.
Reamintim că, în iulie, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, Executivul a decis că se va trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Proiectul a fost adoptat de Guvern și acum este în dezbatere în Parlament, unde pot fi aduse modificări.
Cu toate acestea, la un loc, notarii, evaluatorii autorizați și primarii au avertizat în ultimele luni că măsura va duce la un blocaj și la imposibilitatea ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale.
Așadar, acum, autoritățile vor să renunțe la calcularea impozitelor după grila notarială. Astfel, Ministerul Finanțelor a pregătit un nou mecanism, astfel încât impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%, după cum scria profit.ro. Acest amendament era semnat chiar de Ministerul Finanțelor.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, ulterior, că decizia privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost una luată în coaliție, precizând că varianta privind stabilirea impozitelor după grilele notariale a fost amânată după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.